„Европейски музикален фестивал“ 2022 отбелязва годишнините на четирима изтъкнати български композитори

Талантливи студенти от Националната музикална академия ще изпълнят на 9 май творби от Лазар Николов, Александър Райчев, Парашкев Хаджиев и Веселин Стоянов

28 април 2022, София
„Европейски музикален фестивал“ в партньорство с Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ ще отбележи тази година със специално събитие кръглите годишнини на изтъкнатите български композитори Лазар Николов (100 години от рождението), Александър Райчев (100 години от рождението), Парашкев Хаджиев (110 години от рождението) и Веселин Стоянов (120 години от рождението). Концертът, посветен на четиримата творци, ще представи избрани техни инструментални и вокални произведения в изпълнение на студенти от НМА „Проф. П. Владигеров“. Събитието е на 9 май от 19:30 ч. в Концертната зала на академията със свободен вход. „Колегията на НМА прие тази покана за участие в „Европейски музикален фестивал“ с огромна благодарност“, сподели в интервю проф. д-р Борислава Танева по повод събитието. Тя подчерта, че концертът дава възможност за изява на студенти и докторанти от различните факултети на академията – инструментален, вокален и теоретичен, а обединяващата идея са годишнините на авторите. „Много е важно да запазим паметта за големите достижения на българската музика и да я предаваме на следващите поколения. Културата е натрупване и в този смисъл паметта е най-важното цивилизационно послание“, сподели проф. Танева. „Европейски музикален фестивал“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г. и се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“ и Столичната община. Патрон на фестивала е г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София.
Лазар Николов е една от най-ярките фигури в българската музика от втората половина на ХХ-ти век. Дълбоко индивидуален творец с неповторимо присъствие и стил, който открива нови пътища за развитието на нашата музикална школа. Особено значими са неговите инструментални произведения – симфонии, концерти, творби за камерен оркестър и клавирни произведения, но вокалната му музика – опери и хорови творби, също не отстъпва по оригиналност. Творчеството му в програмата на 9 май ще бъде представено главно с клавирни произведения. Неговата Соната за пиано №2 ще бъде изпълнена от изявената пианистка Мила Михова – докторант с научен ръководител проф. д-р Борислава Танева, която е и нейна дългогодишна преподавателка по пиано. С клавирни сонати от Лазар Николов ще участват също и студентите от Теоретичния факултет на академията Йоана Георгиева в изпълнение на Клавирна соната №6 и дуото Стефания Русева – Симон Павлов със Соната за две пиана №1. Преподавател по пиано и на тримата млади таланти е доц. д-р Маргарита Илиева.
Веселин Стоянов принадлежи към т.н. второ поколение български композитори и е считан за един от класиците в нашата музикална школа. Получил образованието си в Европа, той се завръща у нас, за да даде своя огромен принос за българския музикален живот като концертиращ пианист, диригент, преподавател и творец. Откривайки свой подход към националните музикални традиции, Веселин Стоянов ги претворява чрез мелодии и ритми в своите забележителни инструментални и оперни произведения без да използва цитати от народната музика. В събитието на 9 май ще прозвучат „Сарабанда“ и „Токата“ из неговата Сюита за пиано в изпълнение на Георги Белчев – студент по дирижиране в ІV-ти курс на ТКДФ с преподавател по пиано проф. д-р Александър Василенко.
Композиторът Александър Райчев остава в българската музикална история с голямо и значимо творчество от оркестрови, сценични, камерни творби и песни. Дългогодишен ректор на Музикалната академия, а по-късно председател на Съюза на българските композитори, той е удостоен за цялостната си творческа дейност с редица държавни отличия. Почетен член е на Кралската академия за науки и изящни изкуства в Брюксел и на Международната асоциация за съвременна музика в Баден-Баден. Една от неговите най-известни инструментални композиции е Соната-поема за цигулка и оркестър, която ще звучи в програмата на 9 май в камерен вариант в изпълнение на младия цигулар Георги Райчев, студент на проф. Евелина Арабаджиева, а на пианото ще му съпровожда Петър Дюлгеров от класа на проф. д-р Илия Чернаев. А от клавирните произведения на Райчев в програмата са включени две пиеси из неговия цикъл „Десет пиеси за пиано“. Ще ги изпълни Николай Хилендаров, студент на проф. д-р Александър Василенко от ІІ-ри курс.
Със своето забележително творчество в музикално-сценичния жанр Парашкев Хаджиев е от фигурите, които също формират българския стил от ХХ-ти век. Той е автор на 21 опери, 6 оперети, 3 мюзикъла, 1 балет, които са част от националния репертоар на българските театри, а някои от тях са поставяни и в други страни като Белгия, Чехия, Германия, Русия и др. От 1947 година в продължение на над 40 години Парашкев Хаджиев е професор по хармония и композиция в Музикалната академия и под негово ръководство израства цяло поколение млади български творци. От огромното оперно наследство на Парашкев Хаджиев за концертната програма на 9 май са подбрани две от неговите най-красиви оперни арии – тази на Албена от едноименната опера и Молитвата на Мария Десислава из операта „Мария Десислава“. Те ще бъдат изпълнени от сопраното Вивиен Георгиев, студентка в класа на доц. д-р Велизара Караянкова от Вокалния факултет на НМА. Също с музика на Хаджиев ще се представи сопраното Кателина Георгиева с преподавател проф. Нико Исаков. Тя ще изпее три песни от вокалния цикъл “Ти мислиш, че си ме забравил”. Клавирният съпровод е на проф. д-р Боряна Ламбрева.