Марта Петкова и Никола Хаджитанев танцуват с ансамбъл 5/4 Танго в уникален спектакъл

Светлин Ивелинов създава хореографията специално за това събитие от Европейския музикален фестивал 2022

12 май 2022, София
На 16 май от 19:30 ч. в зала „България“ почитателите на тангото ще имат възможност да се насладят на изключително събитие, което е част от афиша на „Европейски музикален фестивал“ 2022. Ансамбъл 5/4 Танго представя своята нова програма с творби на Астор Пиацола, която е нещо повече от традиционен концерт. Освен майсторските интерпретации на квинтета, в който участват изключителните музиканти Стоян Караиванов (бандонеон), Людмил Ангелов (пиано), Цветан Недялков (китара), Йован Богосавлиевич (цигулка) и Маргарита Калчева (контрабас), на сцената ще излязат премиер-солистите от Софийската опера и балет Марта Петкова и Никола Хаджитанев. Чрез танца, те ще събудят въображението на публиката, ще я накарат да се пренесе в Буенос Айрес, за да разкажат една история, изпълнена с любов, меланхолия и страст.
Автор на хореографията е Светлин Ивелинов, за когото музиката на Пиацола е важна част от неговата кариера. Известният балетист и създател на няколко успешни танго спектакъла споделя, че се вдъхновява от уникалното съчетание на танго, джаз и класическа музика в творчеството на аржентинския майстор. За концерта на ансамбъл 5/4 Танго той сътворява с движения един малък разказ за настроенията на двама души, които се обичат, карат, мразят и не могат един без друг. „Тангото носи нюансите на човешките взаимоотношения в един много богат спектър“, споделя хореографът. „В този концерт те ще оживеят чрез двама танцьори, които са световни звезди“, допълва още Ивелинов.
За Марта Петкова и Никола Хаджитанев участието в концерта на 16 май е едновременно предизвикателство и огромно удоволствие. „Музиката на Пиацола носи характер, заряд и енергия, които докосват, достигат до сетивата“, счита балерината. „Подготвяме едно много специално събитие, което предлага рядко съчетание на музика и танц, като цялостно пресъздаване на тангото и неговата атмосфера“, споделя Никола Ханжитанев. „Сигурен съм, че това ще се хареса на публиката“, допълва още той.
В програмата са включени още пиесите „Портрет на Алфредо Гоби“, с която Пиацола отдава почит към един от своите кумири и създатели на аржентинското танго Алфредо Гоби, а също „Кичо“, посветена на Енрике Кичо Диас – един от най-добрите контрабасисти в историята на тангото, както и две творби, в които импровизацията на бандонеон играе важна роля – Концерт за квинтет (Concierto Para Quinteto) и „Tristezas de un Doble A“. Своето изключително майсторство ще покаже в тях талантливият бандонеонист Стоян Караиванов, който за първи път участва в „Европейски музикален фестивал“.
Билетите за събитието са в продажба на касата в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com. Тазгодишният „Европейски музикален фестивал“ се реализира под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София и с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“ и Столичната община – Календар на културните събития на СО за 2022 г. Партньор за концерта на 16 май е и Софийската филхармония.