Обявени са резултатите след Първия тур на Националния конкурс и академия за оркестър „Кантус Фирмус“ 2022

16 май 2022, София

Днес, 16 май, в ефира на Classic FM радио бяха обявени резултатите от Първия тур на Националния конкурс и академия за оркестър „Кантус Фирмус“. Журито в състав  Григор Паликаров (диригент и преподавател в НМА „Проф. П. Владигеров“), Атанас Кръстев (виолончелист и преподавател в НМА „Проф. П. Владигеров“) и Людмил Ненчев (цигулар и концертмайстор на Оркестъра на Класик ФМ радио) класира за следващия етап от състезанието общо 25 млади музиканти. В първа категория до 12-годишна възраст в надпреварата остават 7 кандидати със специалности цигулка, виола и виолончело. Те са възпитаници на средните музикални училища в Пловдив, Бургас, Русе и София. Във втората възрастова група от 13 до 16 години, където конкуренцията беше и най-оспорвана, са класирани 9 инструменталисти – цигулари и виолончелисти от София, Русе и Бургас. В трета група до 22 години състезанието ще продължат също 9 кандидати от музикалните училища в Бургас и София, както и от Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров“ с инструменти цигулка, виолончело и контрабас. Всички класирани ще участват във Втория тур от конкурса, който ще се състои на 30 май в зала Vivacom Art Hall – Оборище 5 в София. Пълният списък е публикуван тук.

„Това, което видяхме и чухме с колегите от журито е много добро ниво на участниците, което отразява една хубава картина за цялостното състояние на музикалното обучение в средните музикални училища и в Националната музикална академия“, каза диригентът Григор Паликаров. „В същото време трябва да отбележа, че вече над десетилетие наблюдаваме отлив на желаещите да свирят на музикални инструменти и това не се дължи на намаляването на талантливите деца в България, а на това, че музиката все повече отива в долните нива на социалната стълбица и е нормално все по-малко деца и родители да предпочитат нея като професионален избор за живота си. Тази тенденция трябва да бъде пречупена и променена, иначе не вещае нищо добро“, счита диригентът.

На 30 май класираните за втория тур ще се явяват на живо пред журито, а в залата може да присъства и публика. В състава на комисията ще участват отново Григор Паликаров и Людмил Ненчев, както и Веско Ешкенази, цигулар и дългогодишен концертмайстор на Концертгебау оркестър Амстердам. Прослушванията започват в 11:00 ч. и ще продължат до 17:00 ч. Ще бъдат осъществени аудио и видео записи на участниците и всички изпълнения ще бъдат излъчени в ефира на Classic FM радио и в YouTube.

Конкурсът се организира за втора поредна година от музикална агенция „Кантус Фирмус“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и в партньорство с Classic FM радио. За участие в това издание се записаха общо 37 млади изпълнители от София, Пловдив, Бургас, Плевен, Русе и Ст. Загора. На първия тур журито оцени техните записи, реализирани през м. март и м. април от екипа на „Кантус Фирмус“. Всички изпълнения бяха излъчени в ефира на Classic FM радио, а видеозаписите ще бъдат достъпни в канала на „Кантус Фирмус“ в YouTube. Нов елемент в регламента през 2022, който разширява и надгражда идеята на състезанието, е предвидената през м. септември т.г. Академия за оркестър. В нея имат право да се включат всички участници от ІІ-ра и ІІІ-та възрастова група, които са преминали успешно първия тур. Преподавател и ментор на академията ще бъде Веско Ешкенази, който ще сподели с младите хора своя богат оркестров опит като водач на елитния Концертгебау оркестър в Амстердам. Младите таланти ще участват в репетиции в състава на Оркестъра на Класик ФМ радио и ще представят програмата на заключителния концерт на 1 октомври 2022 в зала „България“ в рамките на „Европейски музикален фестивал“.

„Свиренето в оркестър изисква от инструменталистите различни качества и способности от тези на соловия музикант“, категоричен е Григор Паликаров. „В повечето европейски страни тази подготовка е почти толкова значима, колкото и свиренето по специалния предмет, докато у нас това се подценява“, допълва той.  Именно затова Паликаров смята, че участието в академията и наученото там ще помогне на младите изпълнители при бъдещата им реализация.

Актуална информация за протичането на конкурса може да се намери на  https://cantusfirmusbg.com/.

https://www.facebook.com/Cantusfirmus.Bulgaria?fref=ts