Открийте различното лице на акордеона с виртуозите от полското „Motion Trio“!

Съставът гостува за концерт и майсторски клас в „Европейски музикален фестивал“

20 май 2022, София
22-рото издание на „Европейски музикален фестивал“ предлага на столичната публика да открие едно различно лице на инструмента акордеон, който мнозина вероятно свързват преди всичко с фолклорната музика. На 2 юни 2022 в зала №11 на НДК от 19:30 ч. ще гостува Motion Trio от Полша, съставено от трима виртуозни акордеонисти, представящи огромния потенциал на този инструмент. Оригиналният ансамбъл е основан през 1996 г. от Януш Войтарович, който е  ръководител на групата и основен композитор. Другите участници са Павел Баранек и Марчин Галажин. Те са не само класически образовани акордеонисти, но и творци, които успешно адаптират за състава музика от различни епохи и стилове и създават нови произведения. Повече от 25 години триото популяризира акордеона и полската музика по света, изнасяйки концерти в 43 страни. Ансамбълът получава Голямата награда на Международния конкурс за съвременна камерна музика „Кшищоф Пендерецки“ в Краков през 2000 г.  и свири на престижни международни сцени като Карнеги Хол в Ню Йорк, „Концертхаус“ във Виена, „Барбикан“ в Лондон, залата на Националната филхармония във Варшава, „Комеди Франсез“ в Париж и други. Музикантите имат записи за Полската телевизия, ARTE, WDR, Warner Classic, Akordeonus и др. През 2011 г. те са удостоени с отличието „Honoris Gratia“ от кмета на град Краков за принос към културата на града. “Motion Trio” свирят на концертни акордеони „Pigini Super Sirius Bayan“.
Гостуването на “Motion Trio” у нас се реализира в партньорство с Полския институт в София, а билетите са в продажба на касата на НДК и онлайн на www.ticketsbg.com. Програмата на 2 юни, озаглавена „От Шопен до Максимюк“, е съставена от творби на известни полски композитори, аранжирани за триото от самите изпълнители. Нейното изграждане е резултат от дългогодишно търсене на музикални произведения, които освен изключителна художествена стойност, звучат страхотно в аранжимент за акордеонно трио. „Част от пиесите са обичаен избор, а други са резултат от моето собствено изследване“, споделя Януш Войтарович. Някои от тях са предложени на триото за транскрипция от самите композитори, като „Орава“ от Войчех Килар, „Шакона“ и „Три пиеси в стар стил“ от Кшищоф Пендерецки. В основата на събитието е пиесата на Йежи Максимюк от 2021 г. „When Dreams Burn“, посветена на ансамбъла. „Убеден съм, че този проект има невероятен звук, естетически и емоционални характеристики, които са фокусирани върху полската музика и модерното възприемане на акустичния акордеон”, категоричен е Войтарович.
На 3 юни (НМА „Проф. П. Владигеров“, зала 48, 10:30 ч.) в рамките на фестивала ще се проведе и майсторски клас с музикантите от “Motion Trio”. Те ще работят с млади български акордеонисти от Музикалната академия и НУИ „Панайот Пипков“ в Плевен.  „Европейски музикален фестивал“ 2022, организиран от „Кантус Фирмус“, е под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София и се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“ и Столичната община – Календар на културните събития на СО.