Слушателите на Classic FM радио ще определят специалната награда в Националния конкурс на „Кантус Фирмус“

Гласуването започва днес

21 юни 2022, София
Вторият тур на Националния конкурс на „Кантус Фирмус“ вече излъчи основните победители в състезанието за тази година, но през следващите дни предстои определянето на още едно отличие. Аудиторията на единственото в България радио за класическа музика ще има възможност да избере носителя на Специалната награда на Classic FM. От днес, 21 юни започва гласуването на сайта на медията, където са публикувани видеозаписите на 25-те финалисти. Всички желаещи могат да подкрепят своя фаворит чрез натискане на бутона сърце срещу съответното изпълнение, предпочетено от тях. Възможно е подаване само на един глас от един IP адрес. Кандидатът, събрал най-много гласове на слушатели, ще получи приза на Classic FM радио – плакет и диплом. Гласуването в класацията ще бъде валидно до 12:00 ч. на 1 юли, а резултатите ще бъдат обявени на 2 юли в предаването „Сутрешно кафе“ с Радостина Узунова. От днес в ефира на Classic FM вече звучат и аудиозаписите от състезанието. Изпълненията на младите таланти се излъчват в предаванията „Сутрешно кафе“ от 7:30 до 10:30 с Георги Митов-Геми и „Музикален момент“ от 14:00 до 17:00 с Юра Трошанова.
Конкурсът за млади инструменталисти „Кантус Фирмус“ се реализира за втора поредна година с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и в партньорство с Classic FM радио. През м. септември т.г. предстои третият етап от събитието – Академия за оркестър, с участие на изпълнителите от ІІ-ра и ІІІ-та възрастова група, достигнали до втория тур. Академията има за цел да развие оркестрови умения у младите музиканти, които ще бъдат полезни за тяхната бъдеща реализация. Основен ментор и преподавател в нея ще бъде Веско Ешкенази – дългогодишен концертмайстор на Концертгебау оркестър Амстердам. Заключителният концерт на събитието е на 1 октомври 2022 от 19:30 ч. в зала „България“ в рамките на „Европейски музикален фестивал“.
Следете и Youtube канала на „Кантус Фирмус“, където също са публикувани видеозаписите от втория тур на състезанието. Но гласуването за Специалната награда на Classic FM може да се осъществи единствено на уебстраницата на радиото.
Актуална информация за конкурса можете да намерите също на: https://cantusfirmusbg.com/
https://www.facebook.com/Cantusfirmus.Bulgaria?fref=ts