Лятна промоция за концерта на Пинкас Цукерман в „Европейски музикален фестивал“

1 юли 2022, София
От днес, 1 юли в рамките само на двадесет дни почитателите на класическата музика имат възможност да се възползват от специална лятна промоция, предложена от „Кантус Фирмус“ за едно от ключовите събития в „Европейски музикален фестивал“ 2022. На 28 октомври 2022 в програмата на форума ще гостува забележителният цигулар и диригент Пинкас Цукерман, който принадлежи към най-търсените и многостранни изпълнители на световния концертен подиум в наше време. Неговата музикална кариера обхваща вече над пет десетилетия. Виртуоз, който предизвиква възхищението на публиката и критиката с безупречно музикално майсторство, изразителен лиризъм и уникална красота на тона. Обширната му дискография от над 100 албума е оценена с многобройни награди, сред които две отличия „Грами“ и 21 номинации.
Осем години след последната си изява у нас, Цукерман ще гостува отново в България за 20-тия юбилей на Оркестъра на Класик ФМ радио. Той ще изнесе концерт в зала „България“ с моцартова програма от любими шедьоври на виенския майстор: Увертюра към операта „Сватбата на Фигаро“, Концерт за цигулка №5 и Симфония №40. Билетите за това събитие са в продажба само онлайн на сайта Ticketsbg.com. Те са на цени от 40 до 80 лева, но от днес най-запалените фенове имат възможност да се възползват от изключителната оферта на „Кантус Фирмус“, за да чуят великия музикант. Всеки ден до 20-ти юли вкл. един билет от различните ценови категории ще бъде пуснат на символична стойност от 1 лев. Билетите за концерта са в продажба само онлайн ТУК
Двадесет и второто издание на „Европейски музикален фестивал“ се провежда от 19 април до 8 ноември 2022 г. с участието на над 500 артисти от седем страни. Форумът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“ – Програма „Едногодишен грант“ и Столичната община – Календар на културните събития на СО.

За Пинкас Цукерман
Пинкас Цукерман гостува за първи път в България през 2006 година по покана на Оркестъра на Classic FM радио. Следващите му концерти у нас са в „Европейски музикален фестивал“ през 2008 година с ансамбъла „Цукерман чембър плейърс“ и през 2014 година, отново с Оркестъра на Classic FM, когато за първи път се представя у нас като солист и диригент.
Цукерман е роден в Тел Авив през 1948 година и първоначално учи в Музикалната академия „Самуел Рубин“. През 1962 година, по време на посещение в Израел, талантът му е забелязан от именитите музиканти Исак Щерн и Пабло Казалс. Впоследствие Цукерман се мести в САЩ, където постъпва в Музикалното училище „Джулиард“ при Исак Щерн и Иван Галамян. Дебютира в Ню Йорк през 1963 година. Четири години по-късно спечелва наградата „Левентрит“, съвместно с корейския цигулар Кюнг-Уа Чунг. Дебютните му записи от 1969 г. на концертите на Чайковски (под диригентството на Антал Дорати с Лондонския симфоничен оркестър) и Менделсон (с Ленард Бърнстейн и Нюйоркската филхармония) поставят началото на успешна звукозаписна кариера с издадени над 100 албума и многобройни награди.
През 1970 година Цукерман се насочва към дирижирането, изнасяйки концерти с Английския камерен оркестър. През 80-те години той е музикален директор на Камерния оркестър „Saint Paul“, а от 1999 до 2015 г. ръководи оркестъра на Националния център за изкуства на Канада (NACO) в Отава.
Освен концертните изяви, Пинкас Цукерман отдава много енергия и на преподавателската работа. Той е председател на специална изпълнителска програма в Музикалното училище на Манхатън повече от 25 години и преподава в известни образователни институции във Великобритания, Израел, Китай, Канада и др. Негови бивши ученици са Юлиан Рахлин, Гай Браунщайн, Вивиан Хагнер, Джесика Линебах и др.
През есента на 2021 година Пинкас Цукерман се присъединява към Симфоничния оркестър на Далас като артистичен ръководител и главен образователен съветник за следващите два сезона.
Цукерман е носител на престижната награда „Медал за изкуства“, връчена му от президента Роналд Рейгън, както и на наградата за артистични постижения „Исак Щерн“.
Свири на цигулка Гуарнери дел Джезу „Душкин“ от 1742 г.