Дария Русева спечели наградата на Classic FM радио от Националния конкурс „Кантус Фирмус“

2 юли 2022, София
Днес стана ясен носителят на Специалната награда на Classic FM радио от Националния конкурс и академия за оркестър „Кантус Фирмус“. Това е 12-годишната виолончелистка от Пловдив Дария Русева. Аудиторията на единственото в България радио за класическа музика подкрепи нейното изпълнение на Allegro appassionato от Камий Сен-Санс с 375 гласа, изпреварвайки другите претенденти със 17 гласа повече. На сайта на медията бяха публикувани видеозаписите на всички 25-ма участници във втория тур и през изминалите 10 дни публиката даде своя независим вот. Резултатите бяха обявени днес от директора на „Кантус Фирмус“ Васил Димитров в ефира на предаването „Сутрешно кафе“ с водещ Радостина Узунова.
Припомняме, че Дария Русева спечели и ІІІ-та награда в своята категория, присъдена от журито на конкурса. Талантливата виолончелистка е родена в Пловдив и учи в класа на Юлия Марковска в НУМТИ „Добрин Петков“ в родния си град. Дария вече е лауреат на множество други конкурси в България, както и на музикални състезания в Сърбия, Русия, Испания и Канада. Само през последната една година тя е спечелила няколко отличия, сред които са I-ва награда и златен медал от Международния музикален конкурс в Москва и ІІІ-та награда от London Classical Music Competition в британската столица.
Националният конкурс и академия за оркестър „Кантус Фирмус“ се реализира за втора поредна година с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант“. Медиен партньор на събитието е Classic FM радио. В първото издание през 2021 година отличието на Classic FM радио бе спечелено от пианиста Радослав Чиколов.
През м. септември т.г. предстои третият етап от събитието – Академия за оркестър, в която ще вземат участие финалистите от ІІ-ра и ІІІ-та възрастова група на конкурса, както и тримата носители на награди в І-ва група. Академията има за цел да развие оркестрови умения у младите музиканти, които ще бъдат полезни за тяхната бъдеща реализация. Основен ментор и преподавател в нея ще бъде маестро Веско Ешкенази – дългогодишен концертмайстор на Концертгебау оркестър Амстердам.
Пожелавам на всички участници в академията много сила и вяра в това, което правят, за да може техните усилия да дадат необходимия резултат!“, сподели за Classic FM радио Васил Димитров. Той подчерта, че тазгодишното издание на конкурса се реализира по повод 20-годишнината от създаването на Оркестъра на Класик ФМ радио. „Ансамбълът успя да даде път на много млади изпълнители в тяхната кариера като оркестрови музиканти“, каза още той.
Заключителният концерт на събитието е на 1 октомври 2022 от 19:30 ч. в зала „България“ в рамките на „Европейски музикален фестивал“, който се провежда с финансовата подкрепа на Столичната община и Министерството на културата.