Есенните събития от „Европейски музикален фестивал“ 2022 стартират в Деня на музиката с участие на Веско Ешкенази

1 септември 2022, София
На 1 октомври, Световния ден на музиката, започват есенните събития от програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2022. В поредица от пет изискани концерта в зала „България“ столичната публика ще може да се докосне до изкуството на изявени чужди и български изпълнители на класическа музика. Голяма част от проявите са посветени на 20-тия юбилей на Оркестъра на Класик ФМ радио. Още в първия от концертите предстои вълнуваща среща с изключителния наш цигулар ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ, който ще си партнира с младите български таланти – участници в Националния конкурс и академия за оркестър „Кантус Фирмус“. Състезанието се реализира за втора поредна година с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант’21“ и в партньорство с Classic FM радио. В края на м. септември започва третият етап от събитието – академия за оркестър с участие на финалисти и лауреати от конкурса. Те ще имат възможност да почерпят от богатия оркестров опит на именития солист и концертмайстор на Концертгебау оркестър – Амстердам, да участват в репетиции с Оркестъра на Класик ФМ радио в реална работна среда. Младите инструменталисти ще развиват своите ансамблови умения рамо до рамо с опитните си колеги от оркестъра, което ще им помогне в бъдещата професионална реализация. Заключителният концерт ще бъде под диригентството на проф. Григор Паликаров, а солисти са Веско Ешкенази и носителите на награди в трите възрастови групи.
На 7 октомври във фестивалната програма ще гостува чешкият струнен квартет „EPOQUE“. Създаден през 1999 година, съставът обединява музиканти с богат сценичен опит и интерес към различни жанрове, прекрачващи строгите рамки на класическата квартетна музика. Наред с творбите на Антонин Дворжак и Франц Ксавер Рихтер, ансамбълът ще представи на столичани виртуозни интерпретации на танго и джаз музика от Астор Пиацола, Владимир Козма, Джанго Райнхард и др. Концертът се реализира по повод Чешкото председателство на Съвета на Европейския съюз и в партньорство с Чешкия център и Посолството на Чешката република у нас.
На 18 октомври двама млади музиканти с обещаваща международна кариера ще дебютират като солисти с Оркестъра на Класик ФМ радио. Британският пианист ДЖУЛИАН ТРЕВЕЛИЯН става известен от конкурса „Геза Анда“ в Цюрих през 2021 година, където завоюва втора награда и специалната награда на публиката. Цигуларят от български произход МАКСИМ ЦЕКОВ израства и се обучава в Австрия. Той е победител в Международния конкурс за цигулари „Алберто Лиси“ през 2020 година в Швейцария, който му дава възможност да свири на уникална цигулка от 1829 г., изработена от лютиера Жан Батист Вийом. Диригент на събитието ще бъде проф. ИВАЙЛО КРИНЧЕВ.
На 28 октомври Оркестърът на Класик ФМ радио ще има честта да си партнира със забележителния американски музикант и носител на две награди „Грами“ ПИНКАС ЦУКЕРМАН. Вече над 50 години Цукерман е сред най-търсените и многостранни артисти в света на класическата музика, изпълнител с блестяща кариера и огромна дискография от над 100 албума. Творби от Волфганг Амадеус Моцарт са включени в програмата, на която той ще бъде както солист, така и диригент – Увертюра „Сватбата на Фигаро“, Пети цигулков концерт и Симфония №40. На следващия ден – 29 октомври цигуларят ще гостува за първи път в Пловдив в Дома на културата „Борис Христов“.
22-рото издание на „Европейски музикален фестивал“ завършва на 8 ноември с музика на Йоханес Брамс. Забележителният пианист ЛЮДМИЛ АНГЕЛОВ ще представи интегрално изпълнение на двата брамсови клавирни концерта в една вечер. Малко са пианистите в света, които притежават уменията и смелостта да осъществят подобна амбициозна задача. Събитието се реализира отново с Оркестъра на Класик ФМ радио и проф. ГРИГОР ПАЛИКАРОВ на диригентския пулт.
„Европейски музикален фестивал“ 2022 се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант’21“ и Столичната община – Календар на културните събития на Столична община, а партньор за концертите е също Софийската филхармония. Всички събития са в зала „България“ с начален час 19:30. Билетите са в продажба онлайн на сайта Ticketsbg.com и на касата в зала „България“. Повече информация на уебсайта https://cantusfirmusbg.com/.