Изявени артисти и млади таланти заедно отбелязват празника на София

Дебют на голяма сцена за 9-годишната Богомила Кръстева и 11-годишния Владимир Илисавский

13 септември 2022, София
Няколко дни ни делят от светлия християнски празник „Вяра, Надежда и Любов“, когато именити български музиканти ще отбележат Деня на София с празничен концерт под диригентската палка на Максим Ешкенази. Оркестърът на Класик ФМ и Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“ с диригент проф. Теодора Павлович и изявените солисти Таня Угринова (сопран), Гергана Николаева (мецосопран) и Деян Иванов (обой) вече подготвят атрактивна програма за събитието „София, празнувай с класика!“ на 17 септември (събота) от 19:30 ч. в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. На концерта ще прозвучи премиерно за България оригиналния вариант на кантата „Gloria“ в ре мажор, RV 589 от Антонио Вивалди, написана за дамски хор, струнен оркестър и солисти. Композицията е създадена в периода 1713 – 1717 година и е предназначена за хора и оркестъра на сиропиталището Ospedale della Pietà, където Вивалди дълго време е преподавал. Едва по-късно творецът допълва оркестъра с духови инструменти, а вокалните партии са поверени на смесен хор. Другите творби в програмата са от творчеството на Алесандро Марчело, Жан-Батист Аколай и Марин Големинов. Проявата се реализира от „Кантус Фирмус“ с финансовата подкрепа на Столична община – Столична програма „Култура“ и на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант 21“. Партньор в организацията е също Културният център на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
„Вече за трета поредна година продължаваме традицията да празнуваме заедно Деня на София с прекрасно подбрана класическа музика“, сподели мецосопраното Гергана Николаева пред микрофона на Classic FM радио. „Тази кантата е едно от най-духовните произведения на Вивалди, а музиката е изключително красива. Каним всички, които искат да се откъснат за малко от материалния свят, който напоследък ни е погълнал, и да се пренесат към божественото. Това е нашата мисия като музиканти“, сподели още певицата.
Изявените изпълнители на класическа музика в тази програма ще подадат ръка за дебюта на две даровити деца в първите им стъпки на голямата сцена – това са цигуларката Богомила Кръстева и певецът Владимир Илисавский. 9-годишната Богомила учи в класа на Благородна Танева от Националното музикално училище „Л. Пипков“. Тя се занимава с цигулка от три години. В началото опитва да свири и на пиано, но много бързо разбира, че цигулката ще й стане любима, и както казва самата тя, „това е велик инструмент“. Богомила има вече цяла колекция от първи награди от музикални състезания в България, Франция, Словакия, Унгария, Босна и Херцеговина, Литва, Русия и Италия. Само през 2022 година тя спечели няколко престижни отличия от международните конкурси в Ниш (Сърбия), конкурса „Коциан“ (Чехия) и „The North International Music Competition“ в Швеция. Малката цигуларка взе участие в тазгодишния фестивал „Софийски музикални седмици“ и в лятна академия в рамките на „Варненско лято“. Богомила е влюбена в музиката и обича моментите, които прекарва на сцената. Нейната искрена отдаденост по време на изпълненията й винаги докосват публиката. На 17 септември тя ще има възможност да си партнира с опитните музиканти от Оркестъра на Класик ФМ радио, съпровождал такива звезди на класиката като Джошуа Бел и Найджъл Кенеди. Тя ще изпълни едночастния Концерт за цигулка и струнен оркестър в ла минор от Жан Батист Аколай.
Другото откритие в концертната програма е Владимир Илисавский, който притежава прекрасен глас и ще участва в изпълнението на „Gloria“, заедно със солистките Таня Угринова и Гергана Николаева. Влади израства в музикантско семейство. Неговият баща, Василий Илисавский е пианист и реномиран интерпретатор на бароков репертоар. Влади е възпитаник на частното училище „Izzi Science“. От малък има участия в хора на Софийската опера и играе ролята на Гаврош в постановката на мюзикъла „Клетниците“.
„Това е една невероятна възможност за малките артисти“, споделя Благородна Танева, преподавател на Богомила Кръстева по повод концерта. „Свиренето с истински професионален оркестър не само вдъхновява талантливите деца и ги мотивира за едно по-съвършено изпълнение, но е много полезно за развитието им“, казва още известния цигулков педагог.
Билетите за „София, празнувай с класика“ са в продажба онлайн на Ticketsbg.com, а в деня на събитието и на място един час преди началото на концерта.
На 18 септември (неделя) от 11:30 ч. цялата музикална програма ще бъде представена и в Пловдив в Музея на съединението (зала „Съединение“ на Регионален исторически музей – Пловдив). Събитието „Пловдив, празнувай с класика!“ се реализира с финансовата подкрепата на Министерството на културата на Р. България и на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант 21“.