Започва академията за оркестър „Кантус Фирмус“

Солисти в заключителния концерт на 1-ви октомври са Веско Ешкенази и лауреатите от състезанието

Утре, 27-ми септември, започва финалният етап от тазгодишния Национален конкурс и академия за оркестър „Кантус Фирмус“. Събитието се организира за втори път, но през тази година музикалното състезание се допълва от образователна кампания. След като в края на м. май бяха излъчени победителите от конкурса, сега финалистите, достигнали до ІІ-ри тур, ще работят съвместно в оркестров състав за развитие на своите ансамблови умения. През тази седмица те ще участват в репетиции, заедно с опитните водачи на групи от Оркестъра на Classic FM радио, както и с основните ментори на академията Веско Ешкенази, Людмил Ненчев и проф. Григор Паликаров. Всеки един от тримата, които бяха и част от журито, ще сподели с участниците своя дългогодишен опит в оркестровата практика, подготвяйки програмата на заключителния концерт. Той ще се състои в Деня на музиката – 1-ви октомври 2022 от 19:30 в зала „България“ в рамките на „Европейски музикален фестивал“ 2022. Проявата се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант ‘21“, Столичната община – Календар на културните събития на Столична община, Министерството на културата и в партньорство с Classic FM радио и Софийската филхармония.
„Много съм щастлив, че ще си партнираме на сцената с Оркестъра на Classic FM радио, с който работим вече над 20 години“, сподели Веско в специално обръщение. Виртуозният цигулар, който вече 23-ти сезон е концертмайстор на елитния Концертгебау оркестър в Амстердам, ще бъде и солист на концерта. Заедно с трима от лауреатите на конкурса – цигуларите Владимир Меранлиев, Диана Чаушева и Георги Райчев, Веско ще изпълни Концерт на две цигулки и оркестър от Й. С. Бах. Във всяка от частите именитият виртуоз ще свири първа цигулка, а за партията на втората цигулка ще се редуват младите таланти. Само преди седмица победителката от втора възрастова група Диана Чаушева добави още едно престижно отличие към своята колекция – тя стана носител на първа награда от конкурса „Концертино Прага“.
Другите солисти в програмата на 1-ви октомври ще бъдат виолончелистите Дарин Ламбрев, Дария Русева, Йоан Йовчев и Наума Найман, както и контрабасистката Калина Андреева, победителка в трета възрастова група. Те ще се изявят с музика на Антонио Вивалди, Йозеф Хайдн и Джовани Ботезини.
Билети за събитието са налични на касата на зала “България” и онлайн на Ticketsbg.com.