Класическа музика за празника на столичния град

Оркестърът на Класик ФМ радио и Софийски камерен хор „В. Арнаудов“ представят „Глория“ от Антонио Вивалди под диригентството на Максим Ешкенази

22 август 2022, София

В деня на големия християнски празник „Вяра, Надежда и Любов“, музикална агенция „Кантус Фирмус“ отново кани софиянци на тържественото събитие „София, празнувай с класика“, което се превърна в традиция. Празничната програма с Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентството на Максим Ешкенази ще се състои на 17 септември в Аулата на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ от 19:30 ч. Основен фокус в концерта тази година е изпълнението на тържествената кантата „Gloria” от Антонио Вивалди в оригиналната версия за солисти, дамски хор, камерен оркестър и орган. В соловите партии публиката ще чуе прекрасните гласове на Таня Угринова (сопран) и Гергана Николаева (мецосопран), които ще си партнират със Софийски камерен хор „В. Арнаудов“ с диригент проф. Теодора Павлович. Проявата се реализира с финансовата подкрепа на Столична община – Столична програма „Култура“ и на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант’21“. Партньор в организацията е също Културният център на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
Специално участие в програмата ще вземе талантливият млад обоист Деян Иванов, възпитаник на Висшата музикална консерватория в Саарбрюкен, който специализира барокова музика и е член на състава “Concerto Antico”. В негово изпълнение ще звучи Концерт за обой от Алесандро Марчело. Програмата предвижда и дебютна изява на две много талантливи деца, чиито първи стъпки в музиката са обещаващи. 9-годишната Богомила Кръстева (цигулка) е ученичка от класа на Благородна Танева в НМУ „Л. Пипков“, София и вече е лауреат на редица конкурси у нас и в чужбина. Публиката ще я чуе с Концерт за цигулка и оркестър от Ж. Б. Аколай. А в изпълнението на Gloria от Вивалди ще се включи и 11-годишият Владимир Илисавский (дискант), който има успешни изяви в спектакли на Софийската опера. Програмата се допълва от пиеси из цикъла „Пет скици за струнен оркестър“ от Марин Големинов.
Билетите са в продажба от днес онлайн на Ticketsbg.com, а в деня на събитието и на място един час преди началото. Концертът се посвещава на Деня на София.

Повече за изпълнителите:
Оркестърът на Класик ФМ радио отбелязва през 2022 своя 20-ти юбилей. От есента на 2002 г. стартира емблематичният цикъла на състава „Концертмайсторите“, с който той трайно печели доверието и обичта на публиката. Оркестърът партнира редовно на най-талантливите млади български инструменталисти, получили признание на световния концертен подиум. Сред тях са цигуларите Веско Ешкенази, Светлин Русев, Васко Василев, Мила Георгиева, пианистите Людмил Ангелов, Георги Черкин и др. През 2010 г. оркестърът започва концертния цикъл „Музиката на Америка“, представил за първи път у нас ярките класически музиканти Джошуа Бел, Гил Шахам, Мидори, Вадим Глузман, Роб Фишер, Джанина Бърнет и много други. Солисти на ансамбъла са били и редица други звезди от световния подиум като Найджъл Кенеди (2005, 2007), Максим Венгеров (2006), Пинкас Цукерман (2006, 2014), Шломо Минц (2007, 2011, 2012, 2016), Ванеса Мей (2007), Иън Андерсън (2007), Енио Мориконе (2013), Андреа Бочели (2014), Пепе Ромеро (2007), Ричард Клайдерман (десет концерта от 2008 до 2021) и много други.
Оркестърът е изнасял концерти в Испания, на фестивалите „Музикално лято” в Оберстдорф и „Европейски дни на културата“ във Франкфурт, Германия, два пъти придружава президента Георги Първанов на официални посещения в Дания и Норвегия и свири пред норвежката кралска двойка в Осло. За своите постижения оркестърът е носител на четири награди „Кристална лира“.
Софийски камерен хор е създаден и постига първите си успехи с големия български хоров диригент Васил Арнаудов, а след неговата кончина през 1991 година съставът приема името му и продължава дейността си под ръководството на проф. Теодора Павлович. За изминалите 55 години хорът е реализирал над 1600 концерта в 22 европейски страни и Япония, стотици премиери на нови хорови творби, много от които създадени специално за този хор, а също записи и концерти за много радио и телевизионни компании като ВВС-Лондон, Deutsche Welle, Радио Ватикана. Хорът има 6 самостоятелни компакт-диска и 15 СD колекции със записи на хора. За своя принос към съвременното българско музикално изкуство съставът е отличен със „Златна лира” на СБМТД, „Златен плакет” на БХС, почетен диплом на Министерството на културата, „Златно перо” на Класик ФМ Радио и много други отличия. В края на м. юни 2022 г. съставът взе участие във фестивала „Choralspace“ с концерт в престижната зала на Берлинската филхармония.
Таня Угринова завършва НАТФИЗ в София, а по-късно е приета в класа по бароково пеене в консерваторията „Шарл Мюнш“ в Париж, където се дипломира през 2004 г. През 2002 г. тя спечелва стипендия от фондацията „Залески“, което й позволява да продължи обучението си по оперно пеене в Частното национално музикално училище „Алфред Корто” в Париж. През 2009 г. завършва и магистърска степен по интерпретация на камерни форми в Сорбоната. Топлият тембър и богатият й сценичен опит я насочват към специализиране в бароковата интерпретация. Таня Угринова участва в редица майсторски класове с водещи музиканти като Жерар Лен, Жером Кореас, Хауърд Крук, Клодин Ансерме и др. През последните години е изпълнявала водещите сопранови роли в оперите „Дидона и Еней” от Пърсел, „Вълшебната флейта” от Моцарт), „Орфей и Евридика” от Глук и др. Работила е с диригентите Мишел Лаплени, Доминик Сурис, Сирил Дидрих, Георг Стангелбергер и др.
Гергана Николаева завършва Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров“ в класа на доц. Ирена Бръмбарова, а през 2004 г. получава магистърска степен в НБУ в класа на Александрина Милчева. През 2009 г. е финалист на международния бароков конкурс за оперни певци Ritorna Vincitor, Италия. Чаровната певица печели известност с успешната реализация на албума „Pop meets Classic“, в който участват също Орлин Горанов, Силвия Кацарова, Тони, Лео, Камен Воденичаров и др. Певицата е създател на проекта „Всеки може да пее…с Гергана Николаева“, а през септември 2020 г. бе представена нейната първа стихосбирка „Събудих се и беше утре”, която има и социална кауза. Сред последните й успешни изяви са участието в „Европейски музикален фестивал“ 2022 с камерен концерт от творби на Фр. Шуберт и в най-новата постановка на Държавна опера Ст. Загора – мюзикъла „Есмералда – Парижката Света Богородица“.
Диригентът Максим Ешкенази развива своята музикална кариера основно в САЩ и България. Неговата изключителна музикалност и артистичност, съчетани с активна работа с деца и младежи, привличат нови аудитории в концертните зали и създават истински любители на музиката. Той е музикален директор и диригент на Камерния оркестър и на Симфоничния оркестър в Колежа “Колбърн”. В България той e чест гост-диригент на различни оркестри и е изнасял множество концерти с Оркестъра на Класик ФМ радио и прочути солисти като Шломо Минц, Пинкас Цукерман, Мидори, Джошуа Бел, Гил Шахам и др. По негова инициатива у нас бяха създадени образователните програми „Фортисимо“.
Деян Иванов учи в класа по обой на Костадин Йоцов в НМУ „Любомир Пипков“ в София. През 2016 г. продължава образованието си при проф. Филип Тондре във Висшата консерватория за музика “Саар” в град Саарбрюкен, Германия. Работи с преподаватели като Матю Петижан и Стефан Егелинг, при които получава задълбочени познания за камерна музика, солово, оркестрово и бароково свирене. Участва в майсторски класове на проф. Христо Късметски и проф. Давид Валтер. Лауреат е на редица международни конкурси за солово и камерно свирене в страната и чужбина. Дълги години е член на състава “Concerto Antico”, свирейки и изучавайки бароковата музика. Бил е солист на Симфоничният оркестър на БНР и на редица камерни оркестри в Германия и Франция.