Изгряващите звезди на класиката Джулиан Тревелиян и Максим Цеков ще бъдат солисти с Оркестъра на Класик ФМ радио в „Европейски музикален фестивал“

Максим Цеков партнира на Дейвид Гарет във филма „Цигулар на дявола“, а Джулиан е най-младият лауреат в историята на конкурса „Маргарита Лонг“

10 октомври 2022, София
На 18 октомври в зала „България“ предстои следващото вълнуващо събитие от тазгодишния „Европейски музикален фестивал“. Своя дебют с Оркестъра на Класик ФМ радио ще направят пианистът Джулиан Тревелиян (Великобритания), лауреат на конкурса „Геза Анда“ в Цюрих и цигуларят Максим Цеков, (Австрия/България), победител в Международния конкурс за цигулари „Алберто Лиси“ през 2020 г. В една концертна вечер те ще свирят творби от Волфганг Амадеус Моцарт под диригентската палка на проф. Ивайло Кринчев. Прекрасните моцартови инструментални концерти – №4 за цигулка и №23 за пиано ще очароват публиката със своето изящество и божествена красота. Музиката на виенския майстор се допълва от две оркестрови творби, които ще създадат интересен драматургичен контраст в тази концертна програма – „Зигфрид идилия“ от Рихард Вагнер, едно по-камерно произведение, което композиторът пише за своето семейство и посвещава на втората си съпруга Козима, както и Симфония №1 „Класическа“ от Сергей Прокофиев, която великолепно съчетава класическата форма с музикалната стилистика от началото на ХХ-ти век. Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Столична община – Календар на културните събития на Столична община, Министерството на културата и Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант ‘21“. Партньор за концерта е и Софийската филхармония.
Началният час на събитието е 19:30, а билетите са в продажба на касата на зала „България“ и онлайн на Ticketsbg.com.
„За мен винаги е било огромно вълнение, когато се срещам на сцената с млади, даровити бъдещи и сегашни звезди“, отбеляза в интервю за Classic FM радио проф. Ивайло Кринчев. „Получава се обмяна на енергии между различните поколения и чрез тях научавам нови неща за съвременния начин на мислене и интерпретация. Кариерата и на двамата солисти е доста внушителна и очаквам с нетърпение тази среща“, допълни още диригентът.
Британският музикант Джулиан Тревелиян става известен през миналата година с блестящото си участие в престижния международен конкурса „Геза Анда“ в Цюрих, когато печели три отличия: втора награда, наградата на публиката и наградата „Моцарт“. Той е многостранно надарен артист, който свири на пиано, цигулка и виола. Когато на 16-годишна възраст завоюва призова награда (Deuxieme Grand Prix при неприсъдена първа) и става най-младият лауреат в историята на конкурса „Маргарита Лонг“ в Париж, Джулиан до последния момент се е колебаел дали да се яви на състезанието като пианист или като цигулар. Неговите интереси са насочени към различни области в музикалното изкуство и извън него: той учи композиция и пише музика за „Ensemble Dynamique“, следва музикология в Оксфордския университет, има диплома по геология, ръководи струнен квартет, свири на старинни инструменти и е част от хоров състав за китайска музика. Освен английски език, владее френски, немски и италиански език. В момента живее в Париж и в свободното си време обича да чете, да готви и да спортува.
Джулиан е възпитаник по пиано на Рена Шерешевская в „Екол Нормал“ в Париж, където учи благодарение на спонсорство от Патрик Мазур. Лауреат е също на конкурсите „Ил дьо Франс“ (Франция), „Дъдли“ (Великобритания), „Дюмортие“ (Белгия) и конкурса „KlavierOlymps“ в Бад Кисинген (Германия). Негови преподаватели са били също Кристофър Елтън в Кралската музикална академия в Лондон, Елизабет Олтман и Рита Вагнер. Посещавал е майсторски класове при Паскал Роже, Андреас Щайер, Стивън Ковачевич, Менахем Преслер, Паул Бадура-Шкода, Жан-Марк Луисада, Мария Жоао Пиреш и др. От 2021 г. той е асистент на Рена Шерешевская в Париж.
Младият австрийски цигулар от български произход Максим Цеков вероятно е добре известен на любителите на киното, защото още като дете той е избран и изпълнява ролята на малкия Паганини в английско-италианската кино продукция „Цигулар на дявола” (“The Devil’s Violinist“), с Дейвид Гарет в главната роля.
Максим Цеков печели Международния конкурс за цигулари “Алберто Лиси“ през 2020 г. в Гщаат (Швейцария) и това му дава възможност да свири на майсторска цигулка на лютиера Жан Батист Вийом от 1829 г., предоставена от „Association Rencontre Musicale Camerata Lysy”.
Максим Цеков е роден в Австрия през 2000 г. и получава първите си уроци по цигулка още на 5-годишна възраст от голямата българска цигуларка Дина Шнайдерман. След това дълги години е ученик на Иван Димитров, коцертмайстор на Виенския симфоничен оркестър.
През 2015 година Максим постъпва като извънреден студент по цигулка в Университета за музика и сценични изкуства във Виена в класа на проф. Лике Те Винкел. Допълва музикалното си образование и развитие в класовете на Герхард Шулц, Анете Бик и Себастиан Гюртлер във Виена, както и при Таня Бекер-Бендер в Хамбург. Посещавал е майсторски класове на Бенямин Шмид, Николай Знайдер, Стефан Пикар, Федерико Касик, Инголф Турбан и др. През 2019 г. е активен участник в майсторския клас на Герхард Шулц в прочутата академия в Кронберг.
Също през 2019 г. печели първото място на Международния конкурс за цигулари „Клостер Шьонтал”, Германия, където получава и специалната награда “Бах”. Освен това печели първа награда на конкурса “Стефани Хол” във Виена през 2021 г. и е лауреат на международния музикален конкурс “CIMA” както и на известния конкурс за млади цигулари “Musica Juventutis”, в рамките на който през октомври 2017 г. солира в престижната зала “Концертхаус” във Виена.
Като солист и камерен музикант е изнасял концерти в „Музикферайн“ и „Концертхаус“ във Виена, фестивала в Брегенц, „Дни на културата в Хоенлохер”, Международния фестивал за камерна музика „Allegro Vivo“, „Софийски музикални седмици“ и Международното Шопеново общество. Свирил е с Камерния оркестър „Франц Шмид“, International Chamber Orchestra Vienna, Camerata Pro Musica Hungarica, Concertino Ensemble Augsburg, Junge Künste Orchester Wien и филхармония „Пионер“, София.
През юни 2020 г. Максим Цеков дебютира с рецитал в залата на „Музикферайн“ във Виена, заедно с пианистката Софи Друмл. Формацията концертира и в България през септември 2021 г. – в Пловдив, Бургас, и София в зала 7, НДК в рамките на фестивала „Австрийски музикални седмици“.
Проф. д-р Ивайло Кринчев е завършил НМА „Проф. Панчо Владигеров” в София със специалностите „Хорово дирижиране” в класа на проф. Лилия Гюлева и „Оперно-симфонично дирижиране” при Димитър Манолов и проф. Иван Вульпе. Участвал e в майсторските класове по симфонично дирижиране под ръководство на проф. Иля Мусин и проф. Карл Остерайхер.
От 1990 до 1996 г. е диригент в Бургаската опера и филхармония, а от 1996 до 1999 г. е и неин директор. Под негово ръководство за първи път там са поставени оперите „Дон Жуан“ и „Норма“. На следващата година вече работи като артистичен директор и диригент за продуцентската агенция „Евростейдж“ в Амстердам и дирижира множество оперни спектакли в Холандия, Португалия, Испания, Франция и Швейцария.
От 2002 г. има ежегодни изяви в Южна Корея. Гостува на редица симфонични и камерни оркестри и провежда майсторски класове по дирижиране и оперна интерпретация в различни университети. Диригент-постановчик е на международната продукция на операта „Мадам Бътерфлай” от Дж. Пучини в град Куангджу с участието на оркестъра на Софийската опера.
От 2015 г. е главен диригент на Старозагорската опера. Гостувал е на редица симфонични оркестри и оперни театри в България, Румъния и Сърбия.
Има записи за БНР и БНТ.
Започва преподавателската си дейност през 1993 г. в Национална музикална академия по специалностите „Оперно пеене с диригент” и „Оперно-симфонично дирижиране”. От 2001 г. е щатен преподавател, от 2005 г. – доцент, а от 2015 г. – професор. От 2012 до 2016 проф. Кринчев е завеждащ катедра „Музикално-сценично изкуство“ към Вокалния факултет на НМА, а от 2016 г. е заместник-ректор.