Пинкас Цукерман и Оркестърът на Класик ФМ радио представят три любими шедьовъра на Моцарт в София и Пловдив

14 октомври 2022, София
Изключителният американски цигулар Пинкас Цукерман е един от най-очакваните гости в програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2022. Двукратният носител на награда „Грами“ идва отново у нас по покана на “Кантус Фирмус” осем години след последния си концерт пред българската публика. На 28 октомври 2022 от 19:30 ч. в зала „България“ меломаните ще могат да го чуят с божествената музика на Волфганг Амадеус Моцарт в партньорство с Оркестъра на Класик ФМ радио по повод 20-тия юбилей на състава. Цукерман ще бъде солист и диригент в програмата, която включва Увертюра към операта „Сватбата на Фигаро“, Концерт за цигулка и оркестър №5 в ла мажор, K. 219 и Симфония №40 в сол минор, K.550. И трите творби принадлежат към най-великите страници, създадени от гениалния композитор, които носят изключителна естетическа наслада на слушателите.
Пинкас Цукерман е истинска легенда в света на класическата музика. Цигулар, виолист, диригент, камерен изпълнител и изтъкнат педагог, той покорява световните сцени вече над пет десетилетия. Изпълненията и записите му предизвикват възхищение с безупречно музикално майсторство, изразителност и неповторима красота на тона. Цукерман ще свири у нас със своята уникална цигулка от 1742 година, направена от италианския лютиер Гуарнери дел Джезу „Душкин“. Инструментът е принадлежал за известен период на Фриц Крайслер, а по-късно е използван няколко десетилетия от друг знаменит виртуоз – американецът от полски произход Самуел Душкин, чието име носи.
Гостуването на Пинкас Цукерман се реализира с финансовата подкрепа на Столичната община – Календар на културните събития на Столична община, Министерството на културата и Национален фонд „Култура“ – Програма „Едногодишен грант’21“ и в партньорство със Софийската филхармония. Ден след гастрола в столицата, Пинкас Цукерман и Оркестърът на Класик ФМ радио заминават за Пловдив, където на 29 октомври ще представят моцартовата програма в Дома на културата „Борис Христов“ от 19:00 ч. Това първо гостуване на великия цигулар в Града на тепетата се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив. Билети за двата концерта са налични на касите на съответните зали и онлайн на Ticketsbg.com.

Пинкас Цукерман е роден в Тел Авив през 1948 година и първоначално учи в Музикалната академия „Самуел Рубин“. През 1962 година, по време на посещение в Израел, талантът му е забелязан от именитите музиканти Исак Щерн и Пабло Казалс. Впоследствие Цукерман се мести в САЩ, където постъпва в Музикалното училище „Джулиард“ при Исак Щерн и Иван Галамян. Дебютира в Ню Йорк през 1963 година. Четири години по-късно спечелва наградата „Левентрит“, съвместно с корейския цигулар Кюнг-Уа Чунг. Дебютните му записи от 1969 г. на концертите на Чайковски (под диригентството на Антал Дорати с Лондонския симфоничен оркестър) и Менделсон (с Ленард Бърнстейн и Нюйоркската филхармония) поставят началото на успешна звукозаписна кариера с издадени над 100 албума и многобройни награди.
През 1970 година Цукерман се насочва към дирижирането, изнасяйки концерти с Английския камерен оркестър. През 80-те години той е музикален директор на Камерния оркестър „Saint Paul“, а от 1999 до 2015 г. ръководи оркестъра на Националния център за изкуства на Канада (NACO) в Отава.
Освен концертните изяви, Пинкас Цукерман отдава много енергия и на преподавателската работа. Той е председател на специална изпълнителска програма в Музикалното училище на Манхатън повече от 25 години и преподава в известни образователни институции във Великобритания, Израел, Китай, Канада и др. Негови бивши ученици са Юлиан Рахлин, Гай Браунщайн, Вивиан Хагнер, Джесика Линебах и др.
През есента на 2021 година Пинкас Цукерман се присъединява към Симфоничния оркестър на Далас като артистичен ръководител и главен образователен съветник за следващите два сезона.
Цукерман е носител на престижната награда „Медал за изкуства“, връчена му от президента Роналд Рейгън, както и на наградата за артистични постижения „Исак Щерн“.