Людмил Ангелов ще реализира мечтата си за интеграл с клавирните концерти на Брамс в „Европейски музикален фестивал“

24 октомври 2022, София

Интегралното изпълнение на двата клавирни концерта от Йоханес Брамс е отдавнашна мечта на блестящия наш пианист Людмил Ангелов. Съвсем скоро тя е на път да се осъществи в рамките на тазгодишния „Европейски музикален фестивал“ в София. Концертът на 8 ноември в зала „България“ от 19:30 ч. събира виртуозния изпълнител и Оркестъра на Classic FM радио под диригентската палка на маестро Григор Паликаров за това истинско музикално предизвикателство.
Многократно в своята кариера Людмил Ангелов е изпълнявал по отделно двата концерта. С първия той печели престижния конкурс „Палм Бийч“ в САЩ през 1990 г., а музиката на Брамс го съпътства през цялата му кариера. „Винаги е хубаво човек да се потопи в интимния, по някога пламенния свят на Брамс. Той е от авторите, гледащи винаги леко назад. Не му убягва традицията, но я пренася в своя собствен емоционален свят. Тази дълбочина на чувството и начина, по който го превръща в музика, са уникални“, споделя Людмил Ангелов в интервю по повод събитието. Своето възхищение от музиката на великия немски романтик изразява и Григор Паликаров: „Хората са правили много лоши неща, но композитори като Брамс, ни дават повод да се гордеем с достиженията на човешкия дух“, категоричен е той.
„Европейски музикален фестивал“ се реализира с финансовата подкрепа на Столичната община – Календар на културните събития на Столична община, Министерството на културата и Национален фонд „Култура“ – Програма „Едногодишен грант’21“ и в партньорство със Софийската филхармония. Билети на касата на зала „България“ и онлайн на Ticketsbg.com.
Концертите на Брамс принадлежат към основния клавирен репертоар от ХІХ-ти век, но представянето им заедно е истинска рядкост и поставя огромна отговорност пред музикантите на сцената. Двете произведения са много различни като характер, а общото между тях е симфоничната трактовка на жанра. Концерт №1 в ре минор, оп. 15 е създаден през 1858 г. от 25-годишния Брамс и носи необуздания романтичен порив на епохата. Още първата част показва остро, титанично противопоставяне между солист и оркестър. Композиторът пише музиката под впечатленията си от 9-та симфония на Бетовен, която е слушал за първи път наскоро преди това, както и под напора на личните чувства, породени от общуването с Роберт и Клара Шуман, които са негови ментори. Вторият концерт в си бемол мажор, оп. 83 се ражда две десетилетия по-късно в период на творческа зрялост (1881 г.) и е в необичайната 4-частна форма. Тук соловата партия и оркестърът в много по-голяма степен водят диалог, отколкото конфронтация и това създава усещане за спокойствие, широта и епичност.
Концертът на 8 ноември е финално събитие от „Европейския музикален фестивал“ и последна изява за Оркестъра на Classic FM радио през юбилейната година. Точно преди 20 години ансамбълът, създаден по идея на тогавашния директор на медията Васил Димитров, започва дейността си под името Младежки оркестър на Classic FM радио. Оркестрантите са подбрани от цигуларя Минчо Минчев и британския виолончелист Роберт Коен след работа в майсторски класове на фестивала „Мартенски музикални дни” в Русе. Първата сценична изява е в София през май 2002 г. и преминава с изключителен успех, а от есента стартира емблематичният цикъл на състава – „Концертмайсторите“, спечелил доверието и обичта на публиката. Оркестърът се развива активно и още през следващите няколко години реализира сериозни музикални проекти. „Classic FM е явление, което бързо се наложи в концертния живот на България, а и не само“, разказва Григор Паликаров, постоянен гост-диригент на оркестъра от 2008 година. „Хубаво е, че винаги има млади хора в ансамбъла, защото това носи една свежест в изпълнението, която е особено важна. Със своя плам те дават нещо специално на всеки концерт“, подчертава Людмил Ангелов. Пианистът е запазил прекрасни спомени от съвместните изяви и дори познава отделните инструменталисти, някои от които свирят в него от самото начало. Оркестърът има значителна заслуга за лансирането на българска сцена на музиканти като Веско Ешкенази, Светлин Русев, Васко Василев, Мила Георгиева, Георги Черкин, Димитър Иванов, Мони Симеонов и др. Солисти на ансамбъла са били и редица звезди от световния концертен подиум, някои от тях гостували за първи път в България – Джошуа Бел (2013, 2016), Максим Венгеров (2006), Гил Шахам (2017), Мидори (2011), Вадим Глузман (2014), Найджъл Кенеди (2005, 2007), Пинкас Цукерман (2006, 2014), Шломо Минц (2007, 2011, 2012, 2016), Ванеса Мей (2007), Иън Андерсън (2007), Енио Мориконе, Андреа Бочели, Пепе Ромеро, Ричард Клайдерман и много други.