„Европейски музикален фестивал“ представя концерта „Завръщане към корените“ на студенти от фолклорните специалности в НМА

31 март 2023, София

Пъстро празнично събитие предлага тази година столичният „Европейски музикален фестивал“ веднага след Великден. Точно на 18 април от 19:00 ч. в залата на НМА „Проф. П. Владигеров“ ще се състои концертът „Завръщане към корените“ на талантливи студенти от фолклорните специалности в Националната музикална академия. Публиката ще има възможност да открие ярки таланти, които развиват своите умения в класовете на изтъкнати музиканти като гл. ас. д-р Димитър Христов, ас. д-р Ваня Монева, ас. Дарина Славова, хон. ас. Нели Андреева, хон. ас. Христина Белева, хон. ас. Недялко Недялков, хон. ас. Петьо Костадинов.
Богатата програма от над 20 изпълнения е построена така, че да покаже най-добрите достижения на студентите – изпълнители на кавал, гъдулка, гайда, тамбура и народно пеене. Включени са индивидуални изяви на певци и инструменталисти, камерни формации и участие на студентския народен хор с диригент Ваня Монева и оркестъра от народни инструменти, ръководен от Димитър Христов. Кулминация в програмата ще бъде изявата на големия вокално-инструментален ансамбъл от студенти, който по думите на Ваня Монева “винаги възпламенява публиката със своите изпълнения“. Подбраните песни и мелодии от автентичен български фолклор са аранжирани специално за солистките в програмата Ива Котева, Ивана Димитрова, Пламена Цветкова, Йоана Андреева, Весела Порчева и др. Сред творбите са класически заглавия като „Калиманку, Денку“ – песента, с която преди няколко десетилетия голямата Янка Рупкина привлича вниманието на световния продуцент Марсел Селие, а също прекрасните песни „Мома малъмка“ и „Трендафилко, разговорко“ в обработка на Николай Кауфман, както и „Катерино моме“ на Г. Андреев, които ще бъдат изпълнени от студентския народен хор под диригентството на ас. д-р Ваня Монева. Голяма част от аранжиментите в този концерт са направени от младия Мартин Владимиров, изпълнител на гъдулка и студент по композиция при гл. ас. д-р Димитър Христов. От няколко години Мартин свири в Оркестъра за народна музика на БНР, а Калоян Георгиев (кавал) е диригент на Капанския ансамбъл – Разград. „Много се гордеем с това, че нашите възпитаници вече намират професионална реализация в различни ансамбли, защото е важно те да практикуват именно това, което учат“, сподели Димитър Христов в интервю за радио „Класик А“, медиен партньор на събитието.
„Вече 5-та година, откакто имаме фолклорните специалности в Националната музикална академия и за това кратко време показахме бързо израстване на нашите студенти“, сподели за “Класик А” Ваня Монева. „Аз съм убедена, че нашият фолклор има бъдеще и младите хора проявяват жив интерес към него. Много е важно да го обичаме и да го развиваме, защото той е основата на нашата музикална култура“, смята още прочутата създателка на хор „Космически гласове от България”, а понастоящем диригент на дамски фолклорен хор „Ваня Монева“.
Концертът „Завръщане към корените“ на 18 април е със свободен вход и се реализира в партньорство с НМА „Проф. П. Владигеров“ и с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Столичната община – Календар на културните събития на Столична община.