Страст, огън, ритъм и лудост с фламенко виртуозите от Сантяго Лара квартет и танцьорката Мерседес Руиз


Спектакълът “Фламенко трибют на Пат Матини” е тази вечер от 21 ч. в София Лайв Клуб

26 април 2023, София
Едно от най-оригиналните музикални събития в програмата на 23-тия „Европейски музикален фестивал“ предстои тази вечер на сцената на „София лайв клуб“. Точно в 21 часа започва концертът “Фламенко трибют на Пат Матини”, на който ще бъде представен едноименния албум на виртуозните испански музиканти от Сантяго Лара квартет. Столичната публика ще има възможност да се наслади и на изкуството на изключителната Мерседес Руиз, за която фламенко танцът е продължение на самата й същност. „Той е страст, огън, ритъм, лудост, но и спокойствие, чувствителност и изискана деликатност“, казва Руиз.

Сантяго Лара е сред най-изявените млади фламенко китаристи в Испания. Той завършва образованието си в Консерваторията „Хоакин Вилаторо” в Херес де ла Фронтера. От ранна възраст прави няколко световни турнета, придружавайки своя учител, маестро Маноло Санлукар и участва в неговите записи и концертни обиколки със симфоничен оркестър.
Лара започва да слуша музиката на Пат Матини още в детските си години, благодарение на своя по-голям си брат и с напредването на кариерата си все повече открива и оценява влиянието, което тя оказва върху новото поколение фламенко китаристи. Така през 2016 година той достига до идеята да създаде свои оригинални аранжименти на пиеси от великия китарист и многократен носител на награда „Грами“.

Лара реализира албума „Фламенко трибют на Пат Матини“ заедно с изключителни музиканти, които столичната публика ще има възможност да чуе довечера. Пианистът Мигел Лопес е професор в Musikene, най-престижното джаз училище в Испания, както и директор на Биг бенда на Андалусия. Игнасио Синтадо е басист от Херес, който редовно си партнира с фламенко фюжън артисти като Диего Караско, Навахита Платеа и Мораито Чико. А перкусионистът Педро Наваро работи със Сантяго Лара още от самото начало на неговата кариера и свири с видни испански артисти, сред които е Мигел Поведа. Издаден от звукозаписния гигант Warner Music, албумът печели многобройни награди и е представян на престижни сцени като Фестивала в Херес, Биенале на фламенкото в Севиля, Фламенко театър Sadler’s Wells и др.
Още от самото начало кариерите на Сантяго Лара и танцьорката Мерседес Руиз вървят паралелно. От 2003 г. до настоящия момент двамата имат зад гърба си 11 съвместни продукции. Те са артисти с добра синергия помежду си, споделят еднаква концепция, в стремежа си да обновят традицията, без да губят нейната същност. „Този дълъг път заедно води до случването на много специални неща на сцената, които публиката също усеща и разбира“, споделя Сантяго Лара.
И за двамата артисти предстоят интересни нови проекти. В момента Сантяго Лара завършва композирането на първия си концерт за китара и оркестър, чиято премиера ще се състои тази година и който той се надява скоро да има възможност да изпълни и в България. Китаристът ще участва в откриването на Китарния фестивал в Кордоба това лято с творбата „Медея“ от маестро Маноло Санлукар, заедно със симфоничния оркестър на града. След това ще гостува във Франция, Финландия и САЩ.
За Мерседес предстои вълнуващ летен сезон с планирани 19 участия на престижния фестивал край Авиньон, Франция, а също в Китай, Великобритания, Чехия и Португалия. Танцьорката вече работи и върху новата си шоу програма, (12-та поред в кариерата й), съчетавайки творчеството с напрегнатия ритъм на турнетата.
Билети за днешния концерт “Фламенко трибют на Пат Матини” са налични онлайн на Ticketsbg.com и на входа на София Лайв Клуб след 20 ч. „Европейски музикален фестивал“ се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Столичната община – Календар на културните събития на Столична община.