Симеон Симеонов

Роден в Пловдив, Мони Симеонов започва да изучава цигулка в НУМТИ “Д. Петков” в класа на Дарина Данкова. На 16г. възраст, заминава за Калифорния, за да продължи обучението си в Idyllwild Arts Academy . Следващите няколко години учи с пълни стипендии в престижните Eastman School of Music и Yale University при Цви Цайтлин и Ани Кавафян. През 2007г. получава предложение да започне докторската си степен в Южнокалифорниския Университет на Лос Анжелис в класа на Мидори, където е и неин асистент.
Концертни турнета и международни фестивали отвеждат цигуларя в повечето Американски щати, Латинска Америка, Европа, Азия, Близкия Изток. Като концертмайстор свири под палките на Курт Мазур, Роберто Абадо, Валерий Гергиев, Джеймс Ливайн, Рикардо Мути, Джон Уилямс, Кшищов Пендерецки, Хелмут Рилинг и други. Солирал е в Карнеги хол, Дисни Хол, Ройс хол, Националната концертна зала на Мексико, Седжон център в Корея, концертната зала на Сапоро, Япония, зала “България” и др. Мони се изявява като камерен изпълнител – свири с Ансамбъл Сан Франциско, Токио квартет, солисти на Виенската филхармония, както и с Джером Лоуентал, Гиора Шмит, Джоузеф Силвърстайн, Джошуа Бел, Йо-Йо Ма, Цви Цайтлин, Мидори и др. Негови солови записи има в Националното радио и телевизия на САЩ, Класическото Радио на Калифорния KUSC, Японската национална телевизия NHK, както и в БНТ и БНР.
Цигуларят отделя значително време и енергия за общественополезна музикална дейност, свързана с младежта. През последните седем сезона, той преподава и свири с Мидори на национални и международни турнета, посветени на тази дейност . През лятото, Мони преподава цигулка и камерна музика в Университета на Мейн и в Международния летен фестивал Монтесито.
Журира на конкурса “Д.Петков”, Пловдив. както и на конкурси организирани от Калифорнийската и Общоамериканската асоциации на учителите по музика,
Цигуларят музицира с Оперния и Камерен оркестри на Лос Анжелис, а в момента е и концертмайстор на Симфоничния оркестър на Калифорнийската столица Сакраменто, както и Директор на струнния департамент, преподавател по цигулка, виола, и камерна музика в Университета на Калифорния.