Концертът „Европа танцува“ на 19 май събира на една сцена най-добрите младежки танцови състави от столицата

12 май 2023, София

            Елитни младежки и детски танцови състави ще вземат участие в станалия вече традиционен за програмата на „Европейски музикален фестивал“ концерт „Европа танцува“. Тази година събитието ще събере на една сцена млади танцьори от повече от 10 различни състава, като общият брой на участниците в проявата ще бъде над 250. Формации от Националния дворец на децата, Балетна школа „Маша Илиева“ и Дом на културата „Средец“ ще представят подбрана селекция от разнообразни жанрове на танцовото изкуство. Класически и модерен балет, спортни и латино танци, хип-хоп, и разбира се, български фолклор ще забавляват публиката на 19 май от 18:30 ч. на Ларгото в центъра на града. Входът е свободен. Водещ на концерта ще бъде Елица Красимирова, а сценарият е подготвен от Александър Мутафчийски, и двамата – артисти от Националния музикален театър „Ст. Македонски“.

Дом на културата „Средец“ ще се представи с две от водещите си фолклорни формации и с изпълнения на таланти от детската балетна школа „Алиса“. Ансамбъл „Здравец”, ръководен от хореографите Александрия и Георги Стоянови, както и най-старият самодеен фолклорен състав в България – ансамбъл „Средец“ с ръководители Ива Търнева и Николай Илиев, се нареждат сред емблематичните състави за народна музика в страната. Техните изпълнения се отличават с изключителна чистота, стил, емоционална сила и художествено майсторство.

Възпитаниците на елитната балетна школа „Маша Илиева“, които редовно печелят награди  от международни балетни конкурси, също ще вземат участие в тазгодишния спектакъл „Европа танцува“. За доброто настроение на публиката ще се грижат и таланти от различните формации на Националния дворец на децата, в които софийските младежи откриват възможности за развитие на своите художествени умения. Това са: Балетно студио „Макове“ (хореограф – Евелина Желева, корепетитор – Мариана Георгиева), Балетна школа „Алегрета“ с хореограф Илина Агова, Студио за модерен балет “Цветни мечти“ с хореографи Снежана Бечева и Борислава Бечева–Георгиева, Школа по хип-хоп танци – ръководена от Ивайло Алексиев, Клуб по спортни танци „Стил“ с хореограф Анелия Серафимова, Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Изворче“ (хореографи Симона Андонова, Борислав Мутафчийски, корепетитор Младен Василев, худ. консултант акад.Красимир Петров) и Танцов ансамбъл „Бъдниче“ (хореограф – Маргарита Карчина, корепетитор – Марек Дяков).

23-то издание на „Европейски музикален фестивал“ се реализира с финансовата подкрепа на Столичната община – Календар на културните събития на Столична община за 2023 г. и Министерството на културата на Р. България. 

Повече за участниците в концерта „Европа танцува“:
Танцов ансамбъл „Средец“ към ДК „Средец“ е най-старият фолклорен танцов ансамбъл в България. Основан е към Столична община в началото на 1937 г. от група ентусиазирани младежи. Ансамбълът отдавна се е наредил сред най-добрите танцови формации в България. През годините той е изнесъл концерти на четири континента, посрещнати с възторг от стотици хиляди зрители. Настоящите художествени ръководители на танцов ансамбъл „Средец“ са талантливите и креативни хореографи Николай Илиев и Ива Търнева. Богата е колекцията от отличия, спечелени на редица български и международни фестивали. За високите си художествени постижения и голямата концертна дейност ансамбълът е получил някои от най-престижните български награди: Орден „Република България“ I степен, Орден „Св. Св. Кирил и Методи“ I и II степен, Почетен знак на София, Специална награда на Министерството на културата, отличие „Златно перо“ и др. Талантливите танцьори са носители и на престижни международни награди: “Златно колие“ от МФФ в Дижон – Франция, „Златна брадва” – Закопане, Полша, златен медал и лауреатско звание на Десети международен младежки фестивал – Лайпциг, Германия и др.
Танцов ансамбъл “Здравец” е създаден през 1984 г. от хореографите Александрия и Георги Стоянови. Със своите постижения ансамбълът се нарежда сред най-емблематичните танцови формации в страната. Репертоарът му включва хореографски постановки от всички етнографски области на България. Костюмите на ансамбъл “Здравец” са разнообразни и пищни, запазили автентичността на нашата традиция. Чрез своите багри, шевици и голямо разнообразие, те успяват да изразят настроението на българина и неговия неповторим темперамент. Изработват се на ръка, а в процеса вземат участие и самите танцьори, както и техните родители. Така се запазва духът на обичаите, предава се любовта към старинните български занаяти. С вълнение и възторг публиката аплодира изкуството на танцьорите, познато не само у нас, но и в страни като Испания, Италия, Швеция, Турция, Франция, Холандия, Белгия, Чехия, Унгария, Гърция, Румъния, Кипър, Йордания, Полша и др.
Детска балетна школа „Алиса“ съществува от 2010 г. в София, а неин ръководител е Виктория Стоянова. В школата се занимават деца от 4 до 16 години, които изучават различни направления в модерния балет, придобивайки естетическа и танцова култура, пластика и духовност, които остават за цял живот. Групата е лауреат на конкурса „Орфеева дарба”, на фестивала на изкуствата „София твори“ 2019 и печели призови места в състезанията „Утринна звезда“ 2020 и „Ритъмът в сърцето ми“.
Балетната школа „Маша Илиева“ е създадена през 1995 година. През годините школата завоюва своето престижно място в развитието на професионалното танцово обучение у нас. Занятията се провеждат с изтъкнати български и чужди педагози. Нейните възпитаници успешно продължават своето обучение в Националното училище за танцово изкуство и елитни балетни училища по света. Сред най-успешните концерти на школата са “Лешникотрошачката” (1999), “Куклената фея” (2000), “Първата Коледа” (2003), “Урок по танц” (2004), “Цветята на малката Ида” (2004) и др. Художественият ръководител Мария Илиева (Маша) е изпълнител на световно ниво, преподавател в НМА “Проф. П. Владигеров” и създател на трупата “Младият балет на България”.

Балетно студио”Макове”, към Национален дворец на децата /НДД/, има 75 годишна история. Репертоарът е богат и разнообразен. В него, освен класическите, са включени и танци, изразяващи богатите чувства на съвременното дете. Биографията на БС “Макове” е изпълнена с много творчески търсения, с много емоционалност и красота, с упоритост, ентусиазъм и труд, с много любов, вяра и желание. Изявите на състава у нас и в чужбина, както и положителните отзиви от публиката и от специалисти са доказателство за високите художествени постижения на ръководители и възпитаници през годините.И днес, порастнали възпитаници на БС “Макове” танцуват на сцените в страната и чужбина. За голяма част от тях балетното изкуство се превръща в съдба и професия. Днес традициите на студиото се продължават от неговата възпитаничка – хореографът Евелина Желева и Мариана Георгиева – корепетитор с 40 годишен принос към творческите изяви на малките балерини.
Балетна школа „Алегрета” е създадена в Националния дворец на децата през 2013 година – първоначално като Танцовото ателие, а от 2016-та получава името „Алегрета“ от г-жа Илина Агова – магистър по балетна педагогика и режисура. В школата се обучават деца от шестгодишна възраст, разделени в различни групи. Обучението продължава до 19-та им година. Репетициите за начинаещи и напреднали се провеждат по специализирани програми (класически екзерсис и репертоар) от преподавателя Илина Агова. Това позволява да се обучават деца с различни природни данни и танцови умения. Възпитаниците на школата са участвали в различни продукции, включително и във филма „Случаят Кюри“. Те имат богата сценична дейност и много награди от национални и международни форуми.
Студио за модерен балет „Цветни мечти“ към Национален дворец на децата – от класическото в модерния балет до експанзията на уличния танц, в широкия спектър от стилове и техники на танцуване – раждащи се и изчезващи в кръговрата на създаване на култура! Студиото е създадено през 1986 година от педагога и хореограф Снежана Бечева От 1997 г. като помощник- художествен ръководител и хореограф е назначена Борислава Бечева-Георгиева – възпитаничка на студиото от самото му създаване. Педагог и творец с голям размах на творческите търсения със стил и интелект. Вече 37 години студиото за модерен балет и танц е и „Училище за звезди”, както го наричат децата. А те са стотици, преминали през него. Повече от 50 самостоятелни концерта – истински празник за деца и публика. Участия в десетки телевизионни предавания, шоу-програми, представителни сборни концерти, международни и републикански фестивали със завоювани най-високи отличия.
Клуб по спортни танци „Стил“. Клубът е създаден на 1 октомври 1989 г . Уникалният му облик се формира чрез наситената хореография от латиноамерикански и стандартни формейшън програми, поднесени в лека и достъпна форма за децата от различни поколения. Клубът е създал и изпълнил над 15 самостоятелни концерта, заснети и излъчени по национални телевизии и е участник в над 3000 различни шоу програми. Клуб по спортни танци “Стил” е носител на многобройни награди от фестивали, конкурси и състезания, организирани в България, Австрия, Турция, Хърватия, Украйна, Италия, Гърция и др. Създател, ръководител, хореограф и педагог, познаващ отлично индивидуалността на детето е Анелия Серафимова. Тя е ръководител и хореограф на КСТ „Стил“ в Националния дворец на децата, София от 1989 година до днес. Създател е на танцовата организация „ИЗКУСТВОТО НА ТАНЦА“. Носител е на престижната награда „ЗЛАТНА ЛИРА“, за високи постижения в областта на танцовото изкуство. Международен съдия.
Школата по хип-хоп танци към НДД е създадена през 2019 година. В нея се обучават момичета и момчета на възраст от 7 до 18 години. В школата се изучават основни движения от стиловете хип-хоп, попинг, локинг, брейк и уакинг. От самото си създаване до днес школата е участник и лауреат на множество международни и национални фестивали и конкурси. Ръководител на школата е Ивайло Алексиев.
Танцов ансамбъл «Бъдниче» е създаден през есента на 1999 година, като ТА «Росна китка» с гл.худ. ръководител Веска Козукова. От лятото на 2003 година носи името ТА «Бъдниче».
В ансамбъла, децата се запознават с българските народни танци и усвояват стила и характера на танцуване в различните етнографски области. В творческата си биография ТА «Бъдниче» е записал участие десетки концертни и празнични изяви и в редица престижни национални и международни фолклорни фестивали /Анталия, Анкара /Турция/, Краков /Полша/, Ал Рака /Сирия/. Танцьорите от ансамбъла показват вълшебството на българския дух, сътворен в танца. Хореограф е Маргарита Карчина, музикален ръководител и корепетитор – Марек Дяков.

Представителният ансамбъл “Изворче” е първият детско-юношески фолклорен колектив в България. Създаден е през есента на 1961 година от ст.н.с.д-р Михаил Букурещлиев – известен български фолклорист, пръв изследовател на българския детски музикален фолклор. Заедно с Михаил Йорданов и редица големи музиканти, изпратени от Филип Кутев, те поставят основите на дело, което става пример за много подобни ансамбли в страната Хореографи на танцовия състав са: Симона Андонова и Борислав Мутафчийски. Корепетитор – Младен Василев. Вокален педагог е Петя Букурещлиева-Стефанова. Дългогодишен консултант на Ансамбъла е акад. Красимир Петров – автор на редица книги, изследващи българския танцов фолклор от различните фолклорни области и сценичното му претворяване през годините. ДЮФА “Изворче” е носител на орден “Кирил и Методий”, на почетни грамоти и плакети за участие в “Панорама на танцовото изкуство”, първи места за изпълнителско майсторство и музика в конкурса за “Голямата танцова награда на София” и др. “Изворче” е носител на златни медали от фестивали в гр. Бидгошч – Полша и “Радостта на Европа” – Белград, Сърбия. Разнесъл е красотата и традициите на родния фолклор в Германия, Англия, Унгария, Русия, Копър, Монголия, Чехия, Словакия, Индия, Естония, Азербайджан, Казахстан, Турция, Беларус, Швейцария, Австрия, Македония, Гърция. Репертоарът на Ансамбъла обхваща характерни образци на българския детски фолклор, които младите творци изпълняват в автентичен и обработен вид в сътрудничество с най-добрите специалисти в областта.