Петър Петров

Роден в София през 1974 г., Петър Петров изнася първия си рецитал на 8 години. След 13-годишна възраст, като ученик на г-жа Катя Божилова, печели редица награди на международни конкурси в Чехия, България, Италия и Франция.
По време на следването си в НМА „Проф. П. Владигеров“ в София се представя отлично в класа на проф. Атанас Куртев. След 1996 г. продължава обучението си в Кралската консерватория в Лиеж при Жулиет Лонгре – Пумей и завършва с отличие /”Grande Distinction”/, което му позволява да работи там като преподавател.
Специализира при Детлеф Краус (1997), Доминик Мерле (2000), Абдел Рахман Ел Баша в Париж (2001) и при Ави Шьонфелд (2003 – 2005) в консерваторията в Маастрихт (Холандия), където получава и диплома с магистърска степен.
През последните 15 години Петър Петров изнася многобройни рецитали и участва като солист на оркестри в Белгия, Франция, Холандия, Германия, Люксембург, Полша, Русия и България.
След като прави впечатление на Бетовеновия фестивал в Лиеж през март 2004 г., той получава нова покана за цикъл концерти с музика на Бетовен за сезон 2005 – 2006 в партньорство с Филхармоничния оркестър на Лиеж и диригента Луи Лангре.
През 2005 г. Петър Петров е избран за солист на Дортмундския филхармоничен оркестър под диригентството на Артур Фаген за изпълнение на Концерт за пиано от Шуман. Концертите са в голямата зала на Концертгебау в Амстердам и в “Двореца за изящни изкуства” (Palais des Beaux Arts) в Брюксел. През 2006 г. пианистът е поканен в поредица от фестивали в Белгия, Люксембург и Холандия и като солист на европейско турне на Големия симфоничен оркестър на Санкт Петербург с диригент Александър Дмитриев. Бил е и многократно солист на Софийската филхармония с клавирни концерти от Моцарт, Бетовен, Шуман и Гершуин.
Петър Петров концертира и като камерен изпълнител с редица солисти, между които Ливиу Прунару, Светлин Русев, Филип Кош, Теодора Гератс, Андрю Харди, Жан-Габриел Рале и други.
Oт 2014 г. Петър Петров е преподавател и в Консерваторията в Намюр (Белгия). Toй е и официален пианист на големият конкурс за саксофонисти „Адолф Сакс“ в Динант (Белгия) от 2002 година.
Мари-Пол Кантарела, наблюдател на Международния конкурс “Кралица Елизабет”, го преценява като “чувствителен, изтънчен и топъл музикант”. Според професор Шьонфелд от Консерваторията в Маастрихт той е “изключително надарен виртуоз” с “дълбоко музикантско разбиране и ярък усет към цвят и поетичност”.