Васил Димитров: Създадохме почетния знак „Златно перо“ в период, когато не се обръщаше внимание на празника 24-ти май

22 май 2023, София

24-ти май е един от националните ни празници, които са фокусирани изцяло върху духовността, българските традиции, изкуството и културата на нашата нация. През последните десетилетия Денят на св. св. Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е повод да обърнем поглед към създателите на духовни ценности, които ни формират като уникална човешка общност в рамките на европейското семейство. 24-ти май е и поводът, по който още през 1996 година е учредено отличието „Златно перо“, чрез което се отдава почит към творците в различните области на изкуството и просветата у нас. Създаден от екипа на агенция „Кантус Фирмус“ и галерия „Макта“, вече 27 поредни години „Златно перо“ се връчва ежегодно на 24-ма изтъкнати български поети, писатели, художници, музиканти, журналисти, както и на институции, допринесли с дейността си за развитието на българската култура.
„Идеята за „Златно перо“ се роди напълно искрено и импулсивно“, споделя Васил Димитров, учредител на отличието и основен двигател за неговата реализация през годините. „При мен дойде Цвети Киров, управител на една от първите частни галерии у нас, галерия „Макта“, и ми предложи да направим един арт панаир за 24 май, защото тогава държавата сякаш не обръщаше много внимание на този празник. Създадохме тридневна програма с различни музикални изпълнения и всякакъв вид забавления, която продължаваше от 10 ч. сутрин до 10 ч. вечер. Имаше много участници – артисти, състави, детски ансамбли. Построихме специална сцена пред Народния театър, при което имахме доста перипетии и не беше никак лесно. И като една кулминация на този арт панаир беше връчването на първите отличия „Златно перо“ за принос към българската култура. Нашата цел беше да създадем тържественост и хората да почувстват силата на празника 24 ти май, който има огромно значение за нас като нация“, разказва още В. Димитров в интервю за радио „Класик А“.
През следващите години традицията на арт панаирите постепенно отпада, но отличието „Златно перо“ продължава съществуването си. От 2003 г. до 2016 г. церемониите се състоят обикновено в залата на Националното музикално училище „Любомир Пипков“, а след това тържествата са провеждани на столичното „Ларго“ в сърцето на София. През годините над 600 души са били отличени с приза „Златно перо“. Сред първите лауреати са забележителни имена от родното изкуство като Невена Коканова, Милчо Левиев, Георги Робев, Татяна Лолова, Стефан Данаилов, акад. Иван Ненов и много други, както и режисьорът Александър Морфов, отличен още през 1996 г. със “Златно перо”. Списъкът с всички лауреати на отличието е респектиращ (вижте целия списък тук). „От една страна е тъжно, че някои от тези изключителни личности вече не са сред нас, но от друга страна е хубаво, че сме успели да ги оценим, докато са били живи“, подчертава Васил Димитров.
Утре, 23 май от 19:00 в залата на Националния музикален театър ще се състои 28-мата церемония „Златно перо“, която отново ще почете труда и заслугите на българските творци. Тя се реализира от „Кантус Фирмус“, галерия „Макта“ и Радио „Класик А“ с подкрепата на Столичната община – Календар на културните събития на Столична община. Тазгодишните лауреати, чиито имена бяха обявени още на 9 май, ще получат изящната златна брошка от ръцете на свои колеги, които вече са носители на отличието. В програмата ще вземат участие Гвардейския представителен духов оркестър, Детски хор „Пим- Пам“, солистите Богомил Спиров и Весела Делчева от Националния музикален театър „Ст. Македонски“ и млади таланти от Националното музикално училище “Любомир Пипков”. Входът за събитие е свободен, а водещи ще бъдат телевизионният журналист Костадин Филипов и оперната певица Гергана Николаева.
Церемонията ще бъде заснета и излъчена на 28 май от 13:30 ч. по БНТ 1. Тя се реализира в партньорство с Националния музикален театър “Ст. Македонски”, а медийни партньори са БНТ, БТА, Радио Класик А, Фреш Радио Груп, БНР, Impressio-Dir, Actualno, Kafene.bg, Djambore.com.