Людмил Ангелов посвещава рецитала си в „Европейски музикален фестивал“ на своя учител Константин Станкович

18 септември 2023, София
Забележителният български пианист Людмил Ангелов ще вземе участие в тазгодишния „Европейски музикален фестивал“ с клавирния рецитал “Фантазии и сонати”, който ще се състои на 2 октомври т.г. от 19:30 ч. в зала “България”. Изпълнителят посвещава събитието на своя учител, забележителния клавирен педагог Константин Станкович по повод 100-годишнина от неговото рождение. Людмил започва заниманията си при него на 16-годишна възраст и това изиграва ключова роля в израстването и развитието на младия музикант. „Дължа му изключително много за това, което съм като пианист, музикант и човек. Сигурен съм, че там някъде, горе той ще бъде доволен, защото програмата, която ще изпълня е от произведения, които той много обичаше, и които съм разучавал под негово ръководство“, споделя Ангелов пред микрофона на радио „Класик А“ по повод събитието.
„На този концерт публиката ще види две лица на Людмил Ангелов: едно, което обикновено се свързва с моето име като интерпретатор на Шопен, и второто с абсолютно гениалната музика на Моцарт и Бетовен, където ще се опитам да бъда не по-малко Людмил Ангелов“, подчертава пианистът. Програмата представя във всяка част по една фантазия и една соната, като всяка от четирите композиции представлява огромно предизвикателство за изпълнение на сцена. В първата част на вечерта ще прозвучат Фантазия в до минор, KV 475 от В. А. Моцарт и Соната №32, оп. 111 от Лудвиг ван Бетовен. „Тези две произведения определено имат пряка емоционална връзка, обединени от драматичната и трагична атмосфера в тях“, казва изпълнителят. Във втората част на концерта Людмил ще зарадва почитателите си с две творби от Фредерик Шопен – Полонез-фантазия оп. 61 и Соната за пиано №2, чиято трета част е прочутият Траурен марш.
Концертът на 2-ри октомври бележи началото на новия концертен сезон за изтъкнатия музикант, който обаче дори и през летния период продължи интензивно със сценичните изяви. Той взе участие на няколко фестивала в България, Испания и Италия, проведе ежегодния си майсторски клас към НБУ, а на 28 август изнесе рецитал в рамките на най-големия полски фестивал „Шопен и неговата Европа“. С този концерт Людмил представи официално новия си компактдиск, продуциран от Националния институт „Фр. Шопен“ във Варшава. Албумът съдържа премиерни записи на мазурки от двама големи полски композитори – Игнац Фридман и Александър Михаловски. Това е третият звукозаписен проект, реализиран от Людмил Ангелов за тази година, след като през март беше издаден албумът му „Мелодии“ с виолиста Румен Цветков, а през лятото излезе и запис на двата клавирни концерта на Шопен с Оркестъра на Сръбското национално радио и диригента Деян Савич.
След участието в „Европейски музикален фестивал“ Людмил Ангелов продължава интензивната си концертна дейност с редица нови проекти. През м. октомври по негова инициатива ще стартира цикъл от камерни концерти в Софийската опера с участие на изявени български и чужди певци, които ще изпълняват както песни от камерния репертоар, така и оперни арии в съпровод на пиано. Предстои и началото на неговия фестивал за клавирна музика „Пиано Екстраваганца“, който ще се проведе в периода 18.10 – 25.11 в София.
„Европейски музикален фестивал“ се организира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Столичната община – Календар на културните събития на Столична община за 2023 г. Билетите за концерта „Фантазии и сонати“ са в продажба онлайн на Ticketsbg и на касата в зала „България“. Партньор за концерта е Софийската филхармония.
Акценти от програмата на “Европейски музикален фестивал” през октомври са също концертите на Оркестър “Кантус Фирмус” на 20 октомври в столичната зала “България” с музика от Бетовен под палката на маестро Росен Гергов и солисти Пламена Мангова (пиано), Димитър Иванов (цигулка) и Атанас Кръстев, (виолончело), както и камерния рецитал на Мила Георгиева и Георги Черкин на 27 октомври във Военния клуб с творби от Сарасате, Дебюси, Равел, Франк и др. На 7 октомври “Европейски музикален фестивал” – Пловдив ще представи в ДК “Борис Христов” моцартова програма с изключителната пианистка Елена Башкирова и Оркестър “Кантус Фирмус” с диригент Георги Димитров.