„Руска филхармония“ – с нов солист

Победителят от конкурса „Рахманинов“ през 2009 г. – Александър Синчук ще свири вместо Пламена Мангова
19 март 2013г., София Симфоничният оркестър на град Москва „Руска филхармония“, който ще изнесе концерт в Европейския музикален фестивал на 25 март, ще свири с младия руски пианист Александър Синчук. По обективни технически причини, солистката Пламена Мангова няма да може да участва в концерта. Програмата остава без промени – Концерт за пиано и оркестър №2 от С. Рахманинов и Симфонична сюита „Шехеразада“ от Н. Римски-Корсаков.
Александър Синчук е роден през 1988 г. в гр. Находка. Възпитаник е на Централното музикално училище в Москва, където учи в класа на Нина Макарова. Носител е на първи награди от конкурсите във Владивосток и «Мария Юдина» в Петербург. През 2009 г. той печели първа награда на Международния клавирен конкурс “Рахманинов” в Москва. Изнасял е солов рецитал в Карнеги Хол (Weill Recital Hall) с творби от Скрябин, Чайковски, Прокофиев и Рахманинов. През януари 2010 г. взема участие като солист в голямо турне в САЩ на Държавния радио-симфоничен оркестър, Москва.
Концертът на „Руска филхармония“ е едно от най-важните събития в програмата на Европейския музикален фестивал 2013. В специално интервю за Класик ФМ радио диригентът Дмитрий Юровски сподели, че в момента това е един от най-енергичните оркестри в Русия. „Руската филхармония“ се отличава с невероятната си емоционалност и с особено свежия подход към всяко едно произведение, т.е. дори ако имаме концерти през два – три дни, липсва усещането, че хората са дошли просто за да изпълнят задълженията си и всички оркестранти в състава получават много голямо удоволствие от музицирането“, споделя още Юровски.
Симфоничният оркестър на град Москва „Руска филхармония“ пристига в София от Русе, където предишната вечер ще вземе участие в Международния фестивал „Мартенски музикални дни“. Музикантите ще опитат специалитети от българската кухня, преди да репетират в зала „България“. Концертът е от 19:30 ч. и билетите са почти изчерпани.
„Европейски музикален фестивал“ се организира от музикална агенция „Кантус Фирмус“ със съдействието на Столичната община и Министерството на културата на Р. България. Той се провежда под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София и в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г.