Танго-мечти за откриването на 24-тия Европейски музикален фестивал – София

31 януари 2024, София
ТАНГО-МЕЧТИ на 11 март в зала „България“ е събитието, с което тази година официално ще бъде открит Европейския музикален фестивал в София. Концертът ще пренесе слушателите във вълшебния свят на аржентинската музика, а денят на събитието е избран неслучайно, защото това е рождената дата на Астор Пиацола. ТАНГО-МЕЧТИ събира заедно двама забележителни български музиканти. Един от тях е брилянтния пианист Людмил Ангелов, който принадлежи към най-добрите съвременни изпълнители на Шопен, но това не му пречи да споделя страстта към тангото. В музикалната му биография от последните години присъстват значими музикални проекти с танго музика. През 2016 година той и Веско Ешкенази издадоха албума „Танго“, представен премиерно в „Европейски музикален фестивал“ в София, а след това промотиран у нас в голямо национално турне. По повод 100-годишнината от рождението на Пиацола, Ангелов създаде ансамбъл 5/4 Танго, с който изнесе редица успешни концерти. Другата водеща фигура в концерта ТАНГО-МЕЧТИ е Стоян Караиванов – най-известният изпълнител на бандонеон в България и единственият бандонеонист в страната, който използва класическа Аржентинска система. Той изучава инструмента при проф. Фабио Фуриа в Консерваторията в Каляри, Италия, а по-късно участва в майсторски класове на колосите в тази област Хуан Хосе Мосалини и Даниел Бинели. За кратко време 26-годишният изпълнител и най-млад носител на приза „Музикант на годината“, се превърна в една от звездите на българския музикален подиум с шеметно бързо развиваща се кариера. Оркестър „Либертанго“ /Orquesta Tipica Libertango/ е създаден от Стоян Караиванов през 2022 година с участието на изявени млади български музиканти. „Нашата цел е не просто да изнасяме концерти, а да правим музика“, споделя Караиванов.
Програмата на концерта ТАНГО-МЕЧТИ е подбрана така, че да проследи развитието на жанра от ранните класически образци, до върховите постижения в творчеството Астор Пиацола, създател на стила „Танго Нуево“. Освен пиеси от Освалдо Пулиезе, Раул Гарехо, Едуардо Ровира, Агустин Барди и Освалдо Руджеро, ще бъдат изпълнени сюита „Ангелите“ и големият цикъл „Годишните времена на Буенос Айрес“ на Пиацола. Атмосферата на тангото ще оживее и с атрактивното присъствие на танцовата двойка Мария Узунова и Владислав Петров, които са обучавани от най-големите майстори на тангото в света и от години работят за популяризирането на танго културата в България.

„Европейски музикален фестивал“ се реализира от “Кантус Фирмус” с подкрепата на Министерството на културата и Столичната община. Билетите за събитието с начален час 19:30 са в продажба онлайн и на касата в зала „България“. Партньор за концерта е Софийската филхармония.

     Повече за артистите:

Роден във Варна, Людмил Ангелов завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София. Негови учители са Виктория Спасова, Людмила Стоянова и феноменалният пианист и педагог Константин Станкович. Отличен е с награди от конкурсите „Фр. Шопен“ в Полша, Международен конкурс „Палм Бийч“ (САЩ), Piano Masters в Монте Карло и World Piano Masters Tour (Франция).
Популярен на петте континента Людмил Ангелов е изнасял рецитали, концерти c камерна музика и е бил солист на реномирани оркестри, под палката на световно известни диригенти. Свирил е на сцената на престижни зали като Берлинската филхармония, „Музикферайн“ във Виена, „Концертгебау“ в Амстердам, залите „Плейел“ и „Гаво“ в Париж, „Ла скала“ в Милано, „Линкълн Център“ в Ню Йорк, „Алте Опер“ във Франкфурт, „Херкулес” в Мюнхен, BOZAR в Брюксел, KKL в Люцерн, Цюрихската опера, Операта в Монте Карло, „Аудиторио Насионал“ в Мадрид, залата на Московската консерватория, Националната филхармония и Националната опера във Варшава, залата на KBS в Сеул и много други.
Людмил Ангелов е носител на наградата „Аполон Токсофорос“ и е член-кореспондент на Кралската академия на изящните изкуства в Толедо. През 2011 е награден от Министерството на културата на Полша с медал “ГЛОРИА АРТИС“ за заслуги в популяризирането на полската музика по света, а през 2015 е удостоен с Голямата награда на град Варна за цялостната си дейност. Преподава като почетен професор в Нов български университет, където ежегодно изнася и голям майсторски клас. Канен е за жури на редица международни конкурси, между които „Фр. Шопен“ във Варшава през 2010, 2015 и 2021 г. Удостоен е с най-високото отличие на Министерството на културата, „Златен век – огърлие“, както и със званието Почетен гражданин на София. През 2023 той получи престижния орден „Исабел Католическа“, присъден от Краля на Испания Фелипе VI.

Стоян Караиванов е първият български бандонеонист, който свири на класическата аржентинска система. Той учи при проф. Фабио Фуриа в Консерваторията “Джовани да Палестрина“ в Каляри (Италия). През 2021 завършва майсторския клас на Хуан Хосе Мосалини, а през следващата година работи с маестро Даниел Бинели, бандонеонист в секстета „Танго Нуево“ на Астор Пиацола, както и с Хуанхо Мосалини, преподавател по бандонеон в консерваторията “Едгар Варез”, Париж. Участвал е също в майсторски класове на проф. Фридрих Липс, проф. Мие Мики, проф. Николай Кравцов, проф. Фредерик Дешамп, проф. Владимир Мандич. Изнасял е концерти със Софийската филхармония, Разградската филхармония, „Симфониета“ – Шумен, Камерен ансамбъл „Дианополис“, Симфоничния оркестър – Сливен, Камерен оркестър „Синфониета дел Арте“ и др. Концертирал е в Австрия, Словакия, Германия, Италия, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Кипър.
През есента на 2022 Стоян Караиванов основава първия български танго оркестър ORQUESTA TÍPICA LIBERTANGO и става негов артистичен директор. Концертира и участва във фестивалите “Европейски музикален фестивал”, „Софийски музикални седмици“, Празници на изкуствата „Аполония“, „Пиано Екстраваганца“, „Дни на музиката в Балабановата къща“, Музикални празници „Златната Диана“, „Дни на класическата музика – Балчик“, „Акордеомания“ и др.
Стоян Караиванов свири на исторически бандонеон Alfred Arnold „semi nacarado“ от 1935, който е един от малкото запазени в перфектно състояние инструменти.