Специално събитие за Година на чешката музика в „Европейски музикален фестивал“

Младите музиканти от Трио ASSAI свирят музика от Сметана и Дворжак

8 февруари 2024, София

          Чешката музика е във фокуса на първото събитие в „Европейски музикален фестивал“ тази година. На 27 февруари фестивалът стартира с  концерт, в който ще звучат шедьоври за камерен ансамбъл от великите класици на чешката музика Бедржих Сметана и Антонин Дворжак. Изпълнители са младите и талантливи музиканти от трио ASSAI: цигуларят Георги Райчев, виолончелистът Тодор Иванов и пианистът Петър Дюлгеров. Тримата студенти от Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров“ в София се събират заедно през 2023 година, споделяйки общото си увлечение към камерната музика.  Едва няколко месеца след началото на съвместното им музициране, те постигат и първия си голям успех – отличени са със специална награда в категория „Камерни ансамбли“ в 3-тия Национален конкурс за млади инструменталисти “Кантус Фирмус”. Скоро след това триото осъществява своя дебютен концерт в столичната галерия “Прегърни ме”. В началото на м. февруари т.г. ансамбълът гостува на фестивала “Зимни музикални вечери” в Пазарджик. Тримата музиканти са лауреати на голям брой национални и международни конкурси и участват активно в множество събития от концертната дейност на Музикалната академия в София. За дебютния си концерт в „Европейски музикален фестивал“ те ще представят Трио за пиано, цигулка и виолончело №1 в сол минор от Б. Сметана и Трио №4 оп. 90 „Думки“ от А. Дворжак. Събитието ще се състои в залата на Чешкия център в София от 19:30 ч. и е със свободен вход. С този концерт, организиран във връзка със 75-годишнината на Чешкия център в София, фестивалът се включва в международната инициатива „Година на чешката музика”, отбелязваща през 2024-та 200 години от рождението на Бедржих Сметана. Традицията „Година на чешката музика“ продължава вече един век и се реализира винаги, когато годината завършва на цифрата 4. Поводът е поредицата от кръгли годишнини от раждането или смъртта на прочути чешки композитори и музиканти – Бедржих Сметана, Антонин Дворжак, Леош Яначек, Йозеф Сук, Бохуслав Мартину и др. Отбелязването й през 2024-та ще бъде направено на много места по света в чешките културни центрове, представени в 28 града на 4 континента, които са подготвили разнообразни музикални предложения за чуждестранната публика. В България събитията по този повод започнаха в началото на този месец с концерт на проф. Ангел Станков (цигулка) и Нона Кринчева (пиано).

 „Европейски музикален фестивал“ 2024 се реализира от агенция „Кантус Фирмус“ с финансовата подкрепа на Министерството на културата и с подкрепата на Столичната община.

Повече за артистите:

Георги Райчев е роден през 2001 г. в София. Изучава цигулка в НМУ „Любомир Пипков“ в класа на Катя Драмалиева до IX клас, след което продължава обучението си при проф. Евелина Арабаджиева, с която учи и до момента, като студент в НМА „Проф. П. Владигеров“.

Той е лауреат на редица национални и международни конкурси, сред които Националния конкурс „Кантус Фирмус“ 2022 г. и VI-ти Международен конкурс, гр. Ниш. Участва в майсторски класове на Дмитрий Ситковецки, Юлиан Рахлин, Симеон Симеонов, Стефан Камиларов, Светлин Русев, Райнер Хонек, Итамар Зорман, Мила Георгиева.

Дебютира като солист на Академичния симфоничен оркестър през 2021 г. в концерт по повод 100-годишнината на НМА „Проф. П. Владигеров“. Бил е солист също на Симфоничен оркестър – гр. Пазарджик, Филхармония „Пионер“, Оркестър „Кантус Фирмус“, Камерен оркестър „Орфей“. През 2022 година е солист в златната зала на Musikverein  с оркестъра на Филхармония „Пионер“. По-късно същата година с Оркестър „Кантус Фирмус“ свири заедно с Веско Ешкенази в зала „България“.

Георги Райчев се занимава активно и с камерна музика. Член е на проспериращия квартет „Мотус“. Заедно с пианиста Петър Дюлгеров са носители на множество първи награди от конкурси.

От 2019 до 2022 г. Георги Райчев е концертмайстор на Филхармония „Пионер“, с която се изявява и като солист. Със същия оркестър участва в проекта „Side by side“ на Royal Concertgebouw Orchestra през 2018 г. в София.

Тодор Иванов завършва НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров” в Бургас, специалност виолончело, в класа на Жасмина Чернева. В момента е във II-ри курс на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София в класа на доц. д-р Атанас Кръстев. Носител е на награди от различни международни конкурси, сред които: Първа награда на Националния конкурс за изпълнение на българска творба „Върбан Върбанов“ 2018 г., Първа награда на Международния конкурс за изпълнение на немска и австрийска музика „MAGIC“ 2021 г. лауреатско звание от Националния конкурс за млади инструменталисти и певци „Св. Обретенов“ 2022 г. Участва в Националния конкурс и академия за оркестър „Кантус Фирмус“ 2022 г., както и във фестивалите „Art Academy“, Созопол, „CELLISSIMO“ и др. Посещава майсторски класове при проф. Денис Северин, Разван Сума, Александър Рам, Валентин Радуцио, Неманя Станкович и др.

            Петър Дюлгеров е роден през 2002 г. в София. Учи в Националното музикално училище „Любомир Пипков”, в класа по пиано на Милена Павлова. Понастоящем е студент в НМА „Проф. П. Владигеров“ в класа на проф. д-р Илия Чернаев. Лауреат е на множество национални и международни музикални конкурси, сред които конкурсите в гр. Ниш и гр. Враня (Сърбия), „Орфеева дарба”, Национален конкурс ”Път към славата“, Международен конкурс „Златен ключ“ в Пловдив, Международен конкурс „Нови пианисти“ в София, Международен конкурс „Надежди, таланти, майстори“ в Добрич, Международен виртуален конкурс “Flying stage”, III Международен конкурс за камерна музика и индивидуални изпълнители – гр. Боровец, Национален конкурс за ученици-акомпанятори в гр. Плевен, конкурс „Охридски бисери” и др. Петър е част от талантливите деца на България за „Клуб 2012” и „Клуб 2014” на фондация „Димитър Бербатов”. Той посещава майсторски класове при проф. Людмил Ангелов, проф. Борислава Танева, дуо Аглика Генова и Любен Димитров, доц. Дмитри Рацер, проф. Катаржина Попова-Зидрон (Полша), проф. Ема Тахмизян и др.

През 2018 г. осъществява записи в Първо студио на БНР. Година по-късно дебютира като солист с оркестъра на Симфониета – Враца. Участва в проекта “Импровизация и Токата”,  представен на фестивала „Софийски музикални седмици“.