Клуб Cantus Firmus, учреден в София, ще подпомага реализацията на младите български музиканти

23 февруари 2024, София

В изисканата обстановка на столичния Военен клуб, на 21 февруари бе учреден Клуб „Cantus Firmus“, който си поставя за цел да подпомага реализацията на младите български музиканти. Инициативата за създаването на тази нова неформална общност е на музикална агенция „Cantus Firmus“, която вече 30 години развива активна  и успешна дейност в областта на класическата музика у нас. На учредителното събитие участваха музиканти, български и чужди дипломати, сред които г-жа Мария Маца, директор на Италианския културен институт в София, г-жа Сандра Мишкеди, директор на Унгарския институт „Лист“, г-жа София Сарайва, директор на Институт „Камойш“, г-жа Даниела Ханджиева, артистичен директор на „Европейски музикален фестивал“ и други ценители на класическата музика. Поканата да присъства и да подкрепи изявите на младите български музиканти  прие и председателят на Народното събрание- г-н Росен Желязков.

В своето встъпително слово господин Васил Димитров, изпълнителен директор на „Cantus Firmus“, цитира  древния китайски философ Конфуций, според когото музиката, трябва да бъде първа съставна част от възпитанието на всеки човек, а  нейната липса и упадък е най-сигурният белег за упадъка на държавите. Васил Димитров изрази своята убеденост, че   Клубът „Cantus Firmus“ ще бъде общност от съмишленици, чрез която те ще посветят своите знания, умения и възможности, за да подпомагат развитието на младите български музиканти и да популяризират изкуството им сред все повече хора.

В тържественото събитие взеха участие талантливите млади музиканти Богомила Кръстева (цигулка), Йоан Йовчев (виолончело) и Диана Чаушева (цигулка). Те са носители на призови награди от Националния конкурс „Cantus Firmus“, възпитаници на Националното музикално училище „Любомир Пипков“. Програмата завърши с две вълнуващи изпълнения на оперната прима Гергана Николаева и пианиста Георги Черкин, които също са сред учредителите на клуба.

Снимки: Викторио Нитов

Събитието завърши с разговори между учредителите за бъдещите концерти, прояви и инициативи на Клуб Cantus Firmus и възможностите за популяризиране на неговата мисия за повече музика и вдъхновение в съвременния живот на българите.