“Европейски музикален фестивал” и Националната музикална академия честват 125-годишнина от рождението на Панчо Владигеров

23 февруари 2024, София
През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров (13 март 1899 – 8 септември 1978). С поредица от празнични събития Националната музикална академия и „Европейски музикален фестивал“ отбелязват годишнината, като своеобразна кулминация на честването ще бъде концертът на 13 март, рождената дата на Владигеров, който е част от фестивалната програма. Тържественото събитие в Концертната зала на академията (бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ №94) от 18:00 ч. е с участието на Академичния симфоничен оркестър под диригентството на доц. д-р Георги Патриков и солистите: Виктор Тренев (цигулка) от класа на доц. д-р Галина Койчева-Мирчева, Тодор Иванов (виолончело), възпитаник на доц. д-р Атанас Кръстев и Ангел Ялъчков (пиано), студент на проф. д-р Борислава Танева. Младите инструменталисти са сред обещаващите възпитаници на най-старото висше училище по музика в България. Двама от тях – Ангел Ялъчков и Тодор Иванов бяха отличени през 2023 г. с призови награди от Националния конкурс за млади инструменталисти „Кантус Фирмус“.
Програмата на концерта представя емблематични произведения от музикалното наследство на Владигеров. Ще прозвучат оркестровите композиции „Еврейска поема“ оп. 47, фрагменти от балета „Легенда за езерото“, „Хоро – стакато“ (Динику – Владигеров), а също „Елегичен романс“ за виолончело и оркестър, Концерт за цигулка №1 – III-та част и Концерт за пиано №3 – I-ва част. Събитието се осъществява в партньорство с Музикалната академия и отдава почит на твореца и учителя, преподавал четиридесет години в музикалната алма матер и под чието ръководство много български таланти правят първите си стъпки като композитори. Гласът на Панчо Владигеров, превърнал се в световен с творчеството си, чието име стои редом до тези на Бела Барток и Золтан Кодай, и прославил навред българското композиторско изкуство, още отеква по коридорите на НМА.
Концертът е със свободен вход, но поради големия интерес и ограничения брой места в залата, желаещите трябва да се снабдят с покани, които ще бъдат на разположение в деня на концерта при портиера на главния вход на НМА преди 17:30 ч. 24-тото издание на „Европейски музикален фестивал“ в София се организира от „Кантус Фирмус“ с финансовата подкрепа на Министерството на културата и с подкрепата на Столичната община.