Гастроли на Камерен оркестър на Баварското радио, пианиста Сергей Бабаян и активно присъствие на младите музиканти в XXIV-тото издание на столичния „Европейски музикален фестивал“

7 март 2024, София

Днес, на специална пресконференция в БТА беше представена програмата на 24-тия „Европейски музикален фестивал“ – София който се организира от “Кантус Фирмус” с подкрепата на Министерството на културата и Столична община. Васил Димитров, изпълнителен директор на „Кантус Фирмус“ и основна фигура в артистичната подготовка на форума, очерта приоритетите на организационния екип за създаването на тазгодишната амбициозна програма: гостуване на забележителни чуждестранни артисти, които столичната публика ще има възможност да чуе за първи път, но и подкрепа за младите български музиканти в техните първи стъпки на голяма сцена. „Една от основните ни цели е да стимулираме развитието и реализацията на младите български музиканти у нас. Те са важни посредници, без които е невъзможно съществуването на живото музикално изкуство – един от важните елементи във възпитанието на всеки човек и на обществата като цяло“, сподели пред присъстващите Васил Димитров.

Общо 19 събития, разпределени в пролетен и есенен дял ще се реализират до 7 декември т.г., а гости на фестивала ще бъдат артисти от Германия, Испания, Чехия, САЩ, Австрия и др. Тази година почитателите на стойностното изкуство у нас ще имат възможност се насладят на един от най-реномираните световни оркестри – Камерния оркестър на Баварското радио (Германия), както и на забележителния американски пианист от арменски произход Сергей Бабаян, който ще изнесе концерт с Оркестър „Кантус Фирмус“ под диригентството на българския маестро Боян Виденов. Силно международно присъствие ще отбележат също изявите на Ансамбъл „Паганини“ – Виена, чешкия струнен квартет „Кукал“, вокалистката Флориана Канджано  – FLO и нейната група (Италия), изявения пианист Лео Де Мария от Испания. Във фестивалния афиш блестят отново имената на българските артисти и състави: Марио Хосен, Людмил Ангелов, Григор Паликаров, Мила Георгиева, оркестър „Кантус Фирмус“, оркестър „Либертанго“, Детски хор на БНР и др. 

Повече за фестивалните събития на пресконференцията разказаха артистите участници Георги Черкин, Зорница Иларионова, Гергана Николаева, и чрез специални видео обръщения Радослав Шулц, Боян Виденов и Стоян Караиванов.

Присъствието на младите музиканти в програмата на фестивала е значимо – предвидени са дебютни изяви на трио ASSAI, дуо Лора Маркова – Сион Найман, квартет „ShabuShabu“, младите солисти Виктор Тренев, Ангел Ялъчков, Тодор Иванов и  др.

Традиционни партньори в организацията на „Европейски музикален фестивал“ са Министерството на културата и Столичната община. „За нас е много ценно, че тенденцията за насърчаване на младите изпълнители съвпада в пълна степен и с приоритетите на нашата културна политика“, подчерта в обръщението си г-жа Биляна Генова, Директор на Дирекция „Култура“ към Столична община. Други партньори за реализацията на форума т.г. са НМА „Проф. П. Владигеров“, НМУ „Л. Пипков“, НМТ „Ст. Македонски“- ДМБЦ, Чешкия център – София, Полския институт – София, Италианския културен институт, Къща музей “Панчо Владигеров”, Унгарския културен институт „Лист“, Дом на културата „Средец“, Национален дворец на децата, Софийската филхармония, Културен център на СУ „Св. Кл. Охридски“. Медийни партньори на фестивала са Радио „Класик А“, Фреш Радио Груп, БТА, БНТ, БНР, уебсайтовете Impressio-Dir, Actualno, Kafene.bg, Djambore.com.