Един от най-великите съвременни пианисти Сергей Бабаян пристига за първи път у нас за концерт с Оркестър „Кантус Фирмус“

22 март 2024, София
Сергей Бабаян – един от най-великите съвременни пианисти, описван от пресата като „гений“, ексклузивен артист на компанията „Дойче Грамофон“ и редовен солист на най-елитните оркестри по света, ще гостува за първи път в България в 24-тото издание на „Европейски музикален фестивал“. Той пристига у нас за концерт с Оркестър „Кантус Фирмус“ и ще си партнира с маестро Боян Виденов, млад, но вече добре познат музикат на столичната публика от ярките му изяви като оркестров и оперен диригент. На първия си български гастрол Сергей Бабаян ще изпълни Концерт за пиано и оркестър №1 в до мажор от Лудвиг ван Бетовен, композиция, която отваря нови измерения за жанра на инструменталния концерт с оформянето на индивидуалния бетовенов стил. В програмата са още и оркестровите шедьоври на Ф. Менделсон – Бартолди – Симфония №4, „Италианска“ и Увертюра „Хебриди“. Те ще бъдат интерпретирани от Оркестър “Кантус Фирмус” и диригента Боян Виденов. Събитието е на 29 април 2024 в зала „България“ от 19:30 ч., а билетите са в продажба онлайн на Ticketsbg и на касата в залата.
Роден в музикално семейство в Армения, Сергей Бабаян следва пътя на повечето изключителни музикални таланти в тогавашния Съветски съюз. Той се занимава с пиано от детските си години, първоначално в родния си град, а по-късно учи в Московската консерватория при Лев Наумов, Вера Горностаева и Михаил Плетньов. Но ключовият момент в кариерата му съвпада с разпадането на Съветския съюз и Бабаян става първият артист от СССР, който посещава международни състезания без държавно спонсорство. Пианистът прави своя пробив през 1989 г. с поредица от победи в престижни конкурси: Международния конкурс „Робер Казадесю“ (преименуван на Международен конкурс за пианисти – Кливланд), Международния клавирен конкурс Хамамацу, Япония и Шотландския международен конкурс по пиано. След преместването си в САЩ, той се присъединява към Института за музика в Кливланд през 1992 г. като артист-резидент. Оттогава развива активна концертна кариера с изяви в престижни зали и работи с много от водещите световни диригенти, сред които Валери Гергиев, Нееме Ярви, Туган Сохиев, Габор Такач-Наги, Юрий Темирканов и Николай Знайдер и др.

Sergei Babayan – (c)MarcoBorggreve

През 2018 г. Сергей Бабаян става артист на звукозаписната компания „Дойче Грамофон“, като първият му албум за нея е реализиран заедно с легендарната Марта Аргерич. През 2020 г. пианистът записва за същия лейбъл творби от С. Рахманинов – компактдиск, който е приветстван като новаторски от международната преса и получава множество награди, включително „Запис на месеца“ на ББС, CHOC Classica и др. На 29 март т.г. предстои премиерата на последните му записи за “Дойче грамофон”, събрани в албума „Рахманинов за двама“, за които той си партнира с Даниил Трифонов.

Boian Videnoff (c) Daniel Wetzel

Боян Виденов е роден през 1987 г. в България, но прекарва детството си в Италия, а по-късно и в Германия, където получава отлично европейско музикално образование. Дебютира едва на 18 години. През 2009 г. основава Манхаймската филхармония – ансамбъл, който има амбицията да бъде платформа за подготовка на млади професионалисти от цяла Европа, които се стремят към кариера в елитните ансамбли по света. Виденов учи дирижиране при Йорма Панула и Джанлуиджи Джелмети. Със своите оригинални изпълнителски проекти той печели международно признание и редовно сътрудничи с големи европейски оркестри и прочути солисти.
„Европейски музикален фестивал“, организиран от „Кантус Фирмус“, се реализира под патронажа на г-жа Мария Габриел с подкрепата на Министерството на културата и Столичната община. Партньор за концерта е Софийската филхармония.