Квартет „Лютославски“ за първи път в България

Музикантите ще изпълнят квартети от Лютославски, Маркович и Бетовен

17 април 2013 София. „Европейски музикален фестивал“ продължава на 20 април с концерт на полския квартет „Лютославски“, който гостува за първи път у нас. Концертът ще се състои в столичния Военен клуб от 19:30ч. и се организира с подкрепата на Полския институт в София.
Квартет „Лютославски“ е основан през 2007 г. във Вроцлав. Музикантите се фокусират върху изпълнението на съвременна полска музика. В техния репертоар присъстват предимно произведения от В. Лютославски, Г. Бацевич, К. Шимановски. Един от четиримата изпълнители – цигуларят Марчин Маркович също е композитор и автор на няколко квартета, един от които ще бъде изпълнен на концерта в София. Ансамбълът е съставен от гъвкави и отворени към света артисти и успява да съчетае в концертите си съвременния репертоар с класиката, романтизма и джаза. В програмата им за софийската публика са включени още Квартет от В. Лютославски, създаден през 1964 г. и Квартет оп. 18, №4 от Лудвиг ван Бетовен.
Ансамбълът е участвал в редица престижни европейски фестивали: Wratislavia Cantans, Musica Nova Polonica, Jazztopad, Фестивалът „Клара“ в Брюксел, Музикален фестивал в Анкара (Турция). По покана на Полския институт в Брюксел през декември 2010 г. квартет „Лютославски“ изнася концерт в Брюкселската опера по повод закриването на Международната година на Шопен. Квартет „Лютославски“ записва за издателството CD Accord първият албум в света с камерни произведения на Витолд Лютославски. Албумът получава през 2009 г. номинация за най-престижната награда на полската музикална индустрия Fryderyk.
„Европейски музикален фестивал“ се организира от „Кантус Фирмус“ със съдействието на Министерството на културата на Р. България и Столичната община в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г.