Софийският камерен хор отбелязва 80-годишнината на проф. Васил Арнаудов

24 април 2012г., София „Музикално пътешествие из Европа“ – така е наречен концертът на Софийски камерен хор „В. Арнаудов“, с който съставът ще отбележи 80-годишнината от рождението на своя патрон – изтъкнатия български хоров диригент Васил Арнаудов. Събитието е част от програмата на „Европейски музикален фестивал“ и ще се състои утре, 25 април от 19:30 в концертната зала на Националното музикално училище „Л. Пипков“. С концерта ще бъде отбелязана и 80-годишнината на Ирина Щиглич, дългогодишен вокален педагог и акомпанятор на Софийския камерен хор, която е създател и първи диригент на хора.

Васил Арнаудов е един от най-харизматичните български музиканти. Възпитаник по хорово дирижиране на проф. Георги Димитров, той започва работа в Националната музикална академия (тогава БДК) през 1959 г., израствайки в академичен ранг от асистент до професор. Дирижирал е Българската хорова капела „Св. Обретенов”, хор ”Кавал”, Пловдивски мъжки хор, Хорът на софийските девойки, Хорът на софийските учителки. Най-съществени за неговия творчески път са Софийският камерен хор и Хор „Родина”- Русе. С тях той завоюва 37 първи и 10 големи награди от международни конкурси, реализира концертни турнета в десетки европейски страни и Япония. В. Арнаудов поема ръководството на Софийския камерен хор една година след създаването му през 1966 г. и е негов диригент до смъртта си през 1991 г. След това съставът е наречен на негово име и до момента негов главен диригент и художествен ръководител е професор Теодора Павлович.

Програмата за утре вечер е разделена в две части: в първата ще бъдат представени български творби от Константин Илиев, Иван Спасов и младата Веселина Драголова – Данаилова, която е и асистент-диригент на състава. Втората част ще отведе слушателя на пътешествие из европейската музикална класика от 18 в. до нашето съвремие с песните на Бетовен, Шуберт, Верди, Рахманинов и по-новите автори Миклош Кочар, Арне Мелнес и Вик Неес. Диригент на концерта е професор Теодора Павлович, а клавирният съпровод е на Мариана Спиридонова. Входът за концерта е свободен.

Европейски музикален фестивал“ се организира от „Кантус Фирмус“ със съдействието на Министерството на културата на Р. България и Столичната община в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата през 2019 г.