Над 1000 души аплодираха младата звезда Елин Колев

15 май 2013г., София
Безспорно музикалното събитие на столицата за 14 май бе концертът на групата „Бон Джоуви“, но не по-малко събитие за всички любители на класическата музика от вчерашния ден бе концертът на 16-годишния цигулар от български произход Елин Колев. Той дебютира снощи в препълнената зала „България“ с Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентството на Григор Паликаров в цикъла “Концертмайсторите” от програмата на Европейски музикален фестивал. Меломаните преодоляха задръстения център на столицата, за да стигнат навреме за изявата на младия талант. Програмата бе съставена изцяло от произведения на В. А. Моцарт. След оркестровото изпълнение на Адажио и фуга в до минор, на сцената излезе солистът, когото публиката очакваше да чуе с нетърпение. Очарователният Трети концерт за цигулка, написан от Моцарт на приблизително същата възраст, на каквато е Елин сега, прозвуча с особена свежест и изящество. Развълнуваната публика бе възнаградена от изключително виртуозен бис – Балада из Соната за соло цигулка №3 от Йожен Изаи, който показа в пълна степен огромния потенциал на младия Елин Колев. Стотици възторжени слушатели се събраха в плътна тълпа след изпълнението му, за да го поздравят и да получат автографи от него. С искрена усмивка и без следа от умора, той не разочарова нито един от новите си фенове.
Втората част на концерта представи на публиката още един шедьовър от младежките години на Моцарт – Симфония №29, изпълнена от Оркестъра на Класик ФМ радио и диригента Григор Паликаров с много прецизност и настроение.
Концертът на Елин Колев е част от серията „Концертмайсторите“ на Оркестъра на Класик ФМ радио, която тази година се реализира с подкрепата на Столична програма „Култура“ на СО. Този цикъл, който се провежда от 2002 г. е лансирал на родната сцена най-изявените млади български музиканти като Веско Пантелеев – Ешкенази, Мила Георгиева, Васко Василев, Светлин Русев и др.
„Европейски музикален фестивал“ 2013 е част от Календара на културните събития на Столичната община и се провежда под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата 2019 г.
Следващото събитие от програмата на фестивала е клавирният рецитал на Людмил Ангелов на 17 май, с пиеси от полските композитори Ф. Шопен, Л. Годовски, Ю. Зарембски, К. Шимановски и М. Мошковски.
Билети за концертите от Европейския музикален фестивал могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.