„Европейски музикален фестивал“ с две събития до края на седмицата

16 май 2013г., София
До края на тази седмица предстоят две събития в „Европейски музикален фестивал“. Утре (петък) е клавирният рецитал на Людмил Ангелов, в който той ще представи музика от малко известни в България полски композитори – Леополд Годовски, Юлиус Зарембски, Карол Шимановски и Морис Мошковски. Всички, които свързват името на пианиста главно с творчеството на Шопен, няма да бъдат разочаровани. В рецитала Людмил Ангелов ще изпълни Прелюд, Полонез и 4 Мазурки от великия полски творец. Концертът се организира със съдействието на Полския институт в София и Нов български университет, където пианистът е почетен професор по пиано.
Следващото събитие от фестивала е концертът „Майска пролет“ на Камерен оркестъра „Парекордзаган“ (AGBU Chamber orchestra) с диригент Бедрос Папазян. Той ще се състои на 19 май (неделя) в залата на Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров“ на бул. Евлоги Георгиев №94 от 18:30 ч. Солисти на това събитие ще бъдат Васил Спасов (пиано), Милица Гладнишка (вокал), Михаил Йосифов (тромпет) и Борис Таслев (бас). Програмата на концерта представлява интересна комбинация от класическа музика, джаз и мюзикъл. Оркестърът ще изпълни пиеси от Ричард Роджърс, Антонио Карлос Жобим, Джул Стайн и др. в аранжименти на Васил Спасов. Публиката ще чуе и премиерата на нов джаз-аранжимент на „Хабанера“ из оп. Кармен от Бизе, направен от тромпетиста Михаил Йосифов. „Всеки един класически музикант е прикрит джазов музикант, а ние с Мишо, Милица и Борис Таслев имаме привилегията да правим и двете неща едновременно“, споделя в интервю за Класик ФМ радио пианистът Васил Спасов. Концертът се организира със съдействието на Общоарменския благотворителен съюз „Парекордзаган“ (AGBU) и е под почетния патронаж на посланика на Р. Армения в България – Н. Пр. Арсен Схоян. Входът е свободен.
„Европейски музикален фестивал“ се организира от „Кантус Фирмус“ със съдействието на Министерството на културата на Р. България и Столичната община. Фестивалът е част от Календара на културните събития на СО в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Eвропейска столица на културата 2019 г.
Билети и покани за концертите от Европейския музикален фестивал могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.