Кралицата на Испания награди Виктория Василенко

25 юни 2013, София
Младата пианистка Виктория Василенко продължава своето образование във Висшето училище за музика „Рейна София”, Мадрид, Испания. Нейните успехи през изминалата академична година бяха отбелязани със специално отличие. На официална церемония през този месец тя получи наградата за най-обещаващ млад пианист от класа на проф. Дмитрий Башкиров, която й бе връчена Н.В. Кралица София. Събитието се проведе в двореца „Ел Пардо”, който до 1885 г. е използван като лятна резиденция на испанските крале. Сред присъстващите бяха Инфанта Доня Маргарита и съпругът й Карлос Сурита – дук на Сория, министърът на образованието, културата и спорта на Испания Хосе Игнасио Верт, посланикът на Руската федерация в Испания Юри Корчагин, председателката на фондация „Албенис” и директорка на Висшето училище за музика „Рейна София” Палома О’Шеа и други високопоставени лица.
„Това беше може би най-невероятното преживяване досега”, сподели Виктория Василенко, която е артист на „Кантус Фирмус”. В интервю за предаването „Сутрешно кафе с Радостина Узунова” на Класик ФМ радио пианистката си припомни първата среща с проф. Башкиров, когото окачестви като „световен музикант, изпълнител и преподавател от най-високо ниво”.
Виктория Василенко е свирила с Оркестъра на Класик ФМ радио още като ученичка в НМУ „Л.Пипков”. Диригент на тази първа сериозна изява на младата пианистка бе Веско Пантелеев-Ешкенази. За Виктория Василенко лятото на 2013 г. ще премине под знака на подготовката за нови изяви. Пред пианистката предстои рецитал в Пасау, Германия, както и конкурс, който ще се проведе към края на годината. На 14 и 15 март 2014 г. в София и Русе й предстои изпълнение на Тройният концерт на Бетовен с участието на Атанас Кръстев- виолончело и аржентинския цигулар Хавиер Инхаусти в съпровод на СО на БНР с диригент маестро Емил Табаков.