Бразилска музика

Дата: от 16.11.2012 до
Notice: Undefined offset: 1 in /home/cantusf/public_html/wp-content/themes/cf-theme/single-cat/single-cat-5.php on line 129

Място: зала "България"

Старт: 19:30h

купи билет

Със съдействието на Бразилското посолство
Солист: Томас ГАРСИЯ, китара
Диригент: Рикардо АВЕРБАХ (Бразилия)
КЛАСИК ФМ ОРКЕСТЪР
Е. Вила-Лобос Лобош/А. Костеланец: Песен на черния лебед
Е. Вила-Лобос: Introdução aos Choros, за китара и оркестър
В. Бурле Маркс: Симфония №3 “Impressões de Macumba”

Оркестърът на Класик ФМ радио с диригент Рикардо Авербах и китаристът Томас Гарсия, съвместно с Посолството на Бразилия в България представят една концертна програма от емблематичи произведения на бразилски композитори.
Първата творба е „Песен на черния лебед“ от Ейтор Вила-Лобос, най-значителният бразилски композитор. Неговата музика представлява смес между бразилската популярна култура и европейските традиции в класическата музика. Той създава универсален музикален език, в който са обединени разнородни стилове. „Песен на черния лебед“ ще бъде изпълнена в оркестрация на Андре Костеланец. Тази версия е открита наскоро в Бразилия и това ще бъде европейската ѝ премиера. Андре Костеланец е известен диригент и аранжор, който е работил с Нюйоркската филхармония и осъществява редица премиери на оркестрови творби от Вила-Лобос в САЩ през 50-те години на 20-ти век.
Втората творба е „Въведение към Шорос“ (Introdução aos Choros) от Вила-Лобос. Композиторът е написал поредица от 17 пиеси, наречени Choros (шорос). Тяхното предназначение е да демонстрират смесването на този бразилски национален жанр с класическите музикални традиции. Те са сред най-иновативните му композиции и го поставят сред авангарда на ХХ-ти век, наред с композитори като Стравински и Барток, които съчетават популярни и фолклорни елементи с класическото звучене. „Въведение към Шорос“ е последната пиеса в серията. Тя е за китара и оркестър и в нея са използвани теми от цялата серия.
Първата част на програмата завършва с музика от прекия музикален наследник на Вила-Лобос – Антонио Карлос Жобим. Той е любимият композитор на Франк Синатра и неговата музика става още по-популярна поради сътрудничеството му със Стeн Гетс. В оркестровата пиеса „Жобимниана“ присъстват много от най-известните и най-обичаните мелодии на Жобим, включително “Момичето от Ипанема” и много други. Тази пълнокръвна оркестрова версия е направена от Сиро Перейра. В нея се сливат самба, боса нова и джаз в стила на Вила-Лобос, като поставят един атрактивен завършек на първата част от концерта.
Втората част на програмата започва с европейска премиера на Симфония №3 “Impressões de Macumba” от Валтер Бурле Маркс. Роден в Бразилия, Бурле Маркс прекарва голяма част от живота си в САЩ, където работи като диригент и композитор. Той е бил гост-диригент на Берлинската филхармония, Нюйоркската филхармония, Оркестрите на Кливланд и Детройт; работил е със солисти като Артур Рубинщайн и Маргарита Лонг. Той представя за първи път в САЩ много произведения на бразилски композитори, както и свои творби. Една от тях – „Фантастични епизоди“ кара Олин Даунс, критик от в. Ню Йорк Таймс да възкликне: „Тази партитура е написана с изумително майсторство. Много малко млади музиканти от неговото поколение могат да композират с такъв професионализъм, който прикрива знанията и завладява публиката“. Симфония № 3 е озаглавена „Импресии от Макумба“ и е най-важната му композиция за оркестър. През последните години Бурле Маркс бива преоткрит като един от най-експресивните композитори на своето време. В сп. Latin American Music Review от м. август е публикувана статията „Преоткриването на Валтер Бурле Маркс: бразилски музикант от “чисто злато”, написана от д-р Леонора Коен.

Виж Още

Великденски концерт


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cantusf/public_html/wp-content/themes/cf-theme/single-cat/single-cat-5.php on line 228

Аула на СУ "Св. Климент Охридски"

Концерти
Солист: