Горещи филмови хитове и компютърна игра в „Музиката на Америка“

Оркестърът и Хорът на Класик ФМ радио откриват цикъла на 18 октомври

23 септември 2013 г., София
На 18 октомври в зала „България“ стартира четвъртото издание на цикъла „Музиката на Америка“ представен от „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“. По традиция първият концерт е с филмова музика в изпълнение на Оркестъра и Хора на Класик ФМ радио под диригентството на Франсиско Ноя от САЩ. В програмата са подбрани музикални откъси от някои от най-новите и горещи заглавия от големия екран, като „Шифърът на Леонардо“, „Мумията се завръща“, „Спайдърмен“ и др. Премиерно за България ще чуем и музика от култовата компютърна игра World of Warcraft.
Откриването на цикъла „Музиката на Америка“ с филмов концерт е вече традиция за четирите издания на поредицата. Още през сезон 2010/2011 проектът стартира с панорама от блестящите филмови партитури на Джон Уилямс, носител на 5 награди „Оскар“. В следващите две издания бяха представени „Златният век на холивудската филмова музика“ с акцент върху филмите от средата на 20-ти век, и „Холивуд и европейското кино“ – съпоставка между американски и европейски заглавия. Тази година програмата е насочена към творчеството на някои от новите асове в музикалната индустрия на Холивуд. Сред тях са композиторите Алън Силвестри („Форест Гъмп“, „Мумията се завръща“, „Корабокрушенецът“), Дани Елфман („Спайдърмен“, „Семейство Симпсън“, „Едуард Ножиците“) Хауард Шор („Властелинът на пръстените“) и Ханс Цимер („Шифърът на Леонардо“). Всички тези пиеси ще звучат премиерно на българска сцена. За първи път у нас публиката ще чуе и музика от любимата видео-игра World of Warcraft. Автори на музиката са Ръсел Броуър, Дерек Дюк и Джейсън Хейс, а оркестрациите са направени от Филип Клайн, който дирижира през 2011 г. първия концерт с филмова музика от цикъла.
Нотният материал на музикалните пиеси е поръчан специално за концерта от реномираните издателства Themes and Variations и JoAnn Kane, специализирани в адаптирането на оригинална филмова музика за изпълнение на концертната сцена. И двете издателства работят в сътрудничество с авторите и предоставят материали на най-големите професионални оркестри по света.
Билетите за концерта се продават на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“. Все още могат да бъдат закупени и абонаментни карти за целия цикъл „Музиката на Америка“, като по този начин билетите за 6-те концерта излизат с 10% по-евтино. Работно време на касата: понеделник – петък – 9:30-13:30; 15:00-19:00 ч. Продажба online на ticketsbg.com.