Проектът „Лауреатите“ стартира през юни с мултимедиен концерт на цигуларя Максим Цеков и оркестър „Кантус Фирмус“ в София и Казанлък

 

9 май 2024, София

В средата на м. юни започва реализацията на иновативния музикален проект „Лауреатите“,  организиран от агенция „Кантус Фирмус“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“. Събитието ще стартира на 11 юни 2024 г. с мултимедийна концертна програма на оркестър „Кантус Фирмус“ и един от най-талантливите млади  цигулари на Европа – Максим Цеков, чиято кариера се развива предимно в Австрия и Германия. Събитието ще се състои в залата на Централния военен клуб от 19:30 ч.

Столичната публика вече познава Максим Цеков от първото му гостуване у нас през 2022 година, когато той прикова вниманието на меломаните с участието си в „Европейски музикален фестивал“. Роден през 2000-та година в Австрия, Максим Цеков получава първите си уроци по цигулка от легендарната българска изпълнителка Дина Шнайдерман. След това дълги години е ученик на друг наш музикант, Иван Димитров – концертмайстор на Виенския симфоничен оркестър. През 2015 г. Максим е приет за извънреден студент в Университета за музика и сценични изкуства във Виена. През 2011 г. е избран и изпълнява ролята на малкия Паганини в известната английско-италианска продукция „Цигулар на дявола” с Дейвид Гарет в главната роля. В биографията на младия талант присъстват призови места и лауреатски звания от поредица международни конкурси, сред които „Клостер Шьонтал”, „Стефани Хол“ – Виена, Международен конкурс „CIMA“, Младежки конкурс „Musica Juventutis“, както и престижния конкурс „Алберто Лиси” в Гщаад – Швейцария. През 2020 г. Максим Цеков дебютира с рецитал във виенската зала „Музикферайн“, заедно с пианистката Софи Друмл. В момента той е студент във Висшето музикално училище „Ханс Айслер“ в Берлин в класа на проф. Улф Валин. Паралелно с това Цеков свири в оркестъра на Виенската държавна опера/ Виенската филхармония.

Максим Цеков

За предстоящото си гостуване в България младият цигулар ще поеме няколко различни роли на сцената – на солист, концертмайстор и водач на оркестър „Кантус Фирмус“, което е възможност за него да покаже пълния спектър на своя талант. Програмата е замислена така, че да разчупи традиционните рамки на класическия концерт. Публиката ще се потопи в духа на романтизма чрез мелодичните и виртуозни творби на Фр. Шуберт (Рондо за цигулка в ла мажор), П. И. Чайковски (Серенада и Мелодия оп. 42), Е. Елгар (Salut D’Amour и Серенада), Х. Виенявски (Полонеза №1), С. Барбър (Adagio), Фр. Крайслер („Любовна радост“). Своеобразна кулминация на тази програма ще бъде премиерата на нова цигулкова пиеса – „Смиляна“, създадена специално за събитието от самобитния наш композитор Георги Андреев. В състава на оркестъра ще се включат млади инструменталисти – ученици и студенти, завоювали награди от трите издания на Националния конкурс „Кантус Фирмус“. А за специалното изживяване на публиката ще се погрижи също и екип от млади специалисти от Образователен център SoftUni Creative, който подготвя визуални ефекти, синхронизирани с музикалните пиеси от програмата.

Оркестър “Кантус Фирмус”

Ден след софийската премиера, „Лауреатите“ ще гостуват в гр. Казанлък. На 12 юни 2024 оригиналната концертна програма ще бъде представена в залата на Народно читалище „Искра – 1860” от 19:00 ч., като съпътстващо събитие от фестивала „Празник на розата“ в партньорство с Община Казанлък. Това ще бъде първо гостуване в града както за Максим Цеков, така и за оркестър „Кантус Фирмус“.

Билетите за двата концерта 11 юни от 19:30 ч. в Централния военен клуб в София и 12 юни в Народно читалище „Искра – 1860” – гр. Казанлък от 19:00 ч. са в продажба на Ticketsbg.com и на мястото на всяко от събитията 1 час преди началото.

Проектът „Лауреатите“ ще продължи през есента с майсторски клас по камерна музика (12-13 октомври) и концерт на цигуларя Максим Цеков и младия британски пианист Джулиан Тревелиян, предвиден за 15 октомври в Камерна зала „България“.  Всички прояви се реализират с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма  Създаване ’23 – Устойчиви организации и фестивали.