Отново генерална репетиция с публика в „Музиката на Америка“

От днес се продават билети за генералната репетиция на Вадим Глузман и Оркестъра на Класик ФМ радио с диригент Максим Ешкенази на 31 януари от 16:30 в зала „България“

15 януари 2014 г., София. Три седмици преди първия концерт на американския цигулар Вадим Глузман в България, билетите за събитието бяха напълно изчерпани. Виртуозът ще свири на 31 януари от 19:30 в столичната зала „България“ заедно с Оркестъра на Класик ФМ радио и диригента Максим Ешкенази. Събитието е част от цикъла „Музиката на Америка“, организиран от „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“. Поради огромния интерес към концерта организаторите са получили съгласието на цигуларя за присъствие на публика по време на генералната репетиция, която ще се състои в деня на концерта от 16:30 ч. в зала “България”. Билетите за репетицията се продават от днес на касата на „Кантус Фирмус“ в залата.
Генералната репетиция е последният работен момент на артистите преди излизането им пред публика. Обикновено, на нея те адаптират динамиката и силата на своето изпълнение спрямо акустиката на залата, за да постигнат оптимален баланс между соловия инструмент и оркестъра. За слушателите, тя е уникална възможност да се чуе изкуството на големия артист в неофициална обстановка и неофициално облекло. На репетицията ще бъде изпълнена цялата програма на концерта, но творбите може да бъдат прекъснати според изискванията на диригента или солиста, за да се изработят някои дребни детайли. Това ще покаже на слушателите и част от работния процес на музикантите.
Присъствието на публика на генералната репетиция ще бъде вече вторият случай в историята на цикъла „Музиката на Америка“ . Меломаните в столицата помнят, че в началото на 2013 година, това се случи и с концерта на друг именит цигулар – Джошуа Бел, който препълни залата и за генералната репетиция, и за концерта си на 9 февруари 2013 г.
Вадим Глузман ще пристигне в София на 29 януари, като на следващия ден ще репетира за първи път с Оркестъра на Класик ФМ радио. Концертът за цигулка от Чайковски, който той ще изпълни, е една от любимите творби както за публиката, така и за големите цигулари. Вече стана традиция известните солисти, гостуващи в цикъла „Музиката на Америка“, да изпълняват именно този концерт. В досегашните три издания на цикъла, концерта на Чайковски са свирили също Мидори и Джошуа Бел. Но Вадим Глузман притежава и още няколко причини да обича и да интерпретира тази творба с особено проникновение. Освен, че произхожда от Украйна и е роден в бившия Съветски съюз, забележително е също че, неговата цигулка „Страдивариус“ от 1690 г., е била притежание на прочутия унгарски виртуоз, композитор и диригент Леополд Ауер. Именно на Ауер, П. И. Чайковски предлага през 1878 година да осъществи първото изпълнение на цигулковия си концерт. Това е цигулката, на която тази забележителна творба е прозвучала за първи път, макар, че премиерата пред публика е осъществена по-късно от друг цигулар.
Билетите за генералната репетиция на Вадим Глузман са на цени от 10 до 20 лв. и могат да бъдат закупени на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com. Касата е отворена във всички работни дни от 9:30 до 13:30 и от 15:00 до 19:00ч.