Васил Димитров


Notice: Undefined variable: lang in /home/cantusf/public_html/wp-content/themes/cf-theme/single-cat/single-cat-10.php on line 19

vdimitrov@cantusfirmusbg.com

Васил Димитров завършва НМУ „Л. Пипков”, София със специалност ударни инструменти и НМА „Проф. Панчо Владигеров” със специалностите хорово и оперно-симфонично дирижиране. Участвал е в майсторски клас по дирижиране на проф. Карл Остерайхер в Австрия. Работил е като диригент на редица вокални ансамбли и хорове, както и в Националния музикален театър „Стефан Македонски” в периода 1992 – 1993. Бил е директор на отдел Медии в Рекламна агенция „Крес”.
Васил Димитров има редица специализации в областта на рекламата: MARCOM – Западноевропейски опит в рекламата (1993), Съвременни средства в рекламата и маркетинга (1994), Washington D.C., The Voice of America – Радио мениджмънт (1997), Washington D.C., New Orleans – Развитие на асоциация на радио и телевизионни оператори (1997), Радио мениджмънт (1998), Deutsche Welle и Център за развитие на медиите – София, Арт мениджмънт (2004) Unated States Department of State Washington D.C. (2004). През 2012 г. Васил Димитров получава степен Магистър по бизнес администрация от Международното висше бизнес училище в Ботевград.
През 1994 г. той създава и през годините развива облика на първото и единствено радио за класическа музика в България – Classic FM радио. От 2003 до 2017 г. е директор на Радиокомпания Си Джей, която притежава и управлява радиата „Classic FM “, „Джаз ФМ“, „N-Joy”, „Z-Rock“, „Melody“ и „bTV радио“. Като ръководител на продуцентската дейност на Classic FM радио и впоследствие – директор на агенция „Кантус Фирмус“, той е инициатор за създаването на Оркестъра на Класик ФМ радио и неговото успешно присъствие на българския концертен подиум.
Васил Димитров е президент на „Европейски музикален фестивал” от създаването на форума през 2001 г. до настоящия момент. В първото издание на фестивала той дирижира концерт с участието на цигуларя Васко Василев, който бележи завръщането на прочутия изпълнител на родна сцена. От 2017 г. той е управител на „Фреш Радио Груп“ ЕООД, в която са включени радиостанциите „ФМ+“, „Фреш“, „Z-Rock“ и „Melody“. През 2012 г. Васил Димитров инициира създаването на Българската фестивална асоциация и до момента е част от нейния Управителен съвет.