Веско Пантелеев – Ешкенази

“Веско Ешкенази е брилянтен цигулар” – отбелязва през ноември 2000 година един от най-разпространените ежедневници в Кралство Холандия De Telegraaf, след интерпретацията му на Първия цигулков концерт от Карол Шимановски с Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам. Ешкенази е негов концертмайстор от началото на сезон 1999/2000.
Роден в България през 1970 г. в семейство на музиканти, Веско още като дете се изявява като оркестров водач. През 1990 г. Веско Пантелеев – Ешкенази заминава за Лондон. Той завършва двегодишен майсторски клас за солист-изпълнители при проф. Ифра Нийман в Гилдхол скул и през 1992 г. получава диплома за соло изпълнител. Концертирал е в Европа, САЩ, Южна Америка, Индия, Китай. Цигуларят е бил солист на Софийската филхармония, Концертгебау оркестър Амстердам, Лондонския филхармоничен оркестър, Английския камерен оркестър, Симфоничния оркестър на Монте Карло, Симфоничния оркестър на Мексико сити, Холандския филхармоничен оркестър, Пражкия симфоничен оркестър, Ирландския национален симфоничен оркестър, Баховия камерен оркестър – Берлин и др. Участвал е в концерти заедно с Монсерат Кабайе, Пласидо Доминго, Алексис Вайсенберг, Юри Башмет, Мстислав Ростропович. Свирил е под диригентството на Марис Янсонс, Емил Чакъров, Бернард Хайтинк, Рикардо Шаи, Емил Табаков, Курт Мазур, Карло-Мария Джулини, Сейджи Озава, и сър Колин Дейвис.
Всеки концертен сезон на Веско Пантелеев – Ешкенази е изключително наситен с ангажименти. След неговия дебют като солист на Кралския Концертгебау оркестър – Амстердам през 2000 г. той е свирил многократно с оркестъра. През юни 2014 г. Веско дирижира състава в изпълнение на „Годишните времена“ от Вивалди, а през 2016 г. свири соловата партия на Концерт за цигулка и оркестър в ла минор от Й. С. Бах.
В България цигуларят свири редовно с Оркестъра на Класик ФМ радио. Една от последните му изключително успешни изяви с този състав бе концерта „Годишните времена от Вивалди и Пиацола“ в „Европейски музикален фестивал“ 2017. В рамките на същия фестивал той изнесе и майсторски клас.
Цигуларят е носител на отличието „Музикант на годината“ за 2010 г.
Веско Пантелеев – Ешкенази има и активна кариера като камерен изпълнител. Той е бил член на световноизвестното холандско трио „Озирис”, с което е концертирал в Америка и Европа. От 1995 г. датира творческото му партньорство с големия български пианист Людмил Ангелов. Двамата музиканти са изнасяли концерти в редица градове в Европа и издават няколко диска. През сезон 2015-2016 ансамбълът отбеляза 20-годишен юбилей с издаването на албума „Tango“, който получи отличието „Проект на годината“ от Българското национално радио. Дуото се представи с голям успех в „Европейски музикален фестивал“ 2016 в София и изнесе поредица от концерти в страната.
Веско Пантелеев – Ешкенази свири на цигулка Guarneri del Gesu oт 1738 година, собственост на анонимен спонсор.