Григор Паликаров

Диригентът Григор Паликаров e роден през 1971 г. в Пловдив. завършва СМУ „Д. Петков“ в Пловдив, а след това и НМА „Проф. П. Владигеров“ в София с магистърски степени по четири специалности. От 2001 г. е назначен за щатен диригент в Националната опера и балет и към настоящия момент репертоарът му включва повече от 55 оперни и балетни заглавия.
Григор Паликаров е чест гост-диригент на много оркестри и оперни театри в страната, сред които: Оркестър на Класик ФМ радио, на който е и постоянен диригент от сезон 2008/09, Фестивален оркестър – София, Софийската филхармония, Държавните опери в Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора и др. Маестро Паликаров редовно осъществява и гастроли в чужбина в страни като Германия, Австрия, Белгия, Франция, Италия, Люксембург, САЩ, Русия, Словения, Полша, Тайван, Холандия, Япония и Корея. Той е заставал на пулта на Кралската Белгийска филхармония, Националната опера и балет – Любляна, Виенския камерен ансамбъл „Нов Тон“, симфоничния оркестър „Сенчъри“ – Тайпе, както и на Компания „Опера Съркъл“ (Кливланд), Красноярската опера и балет – Русия, Филхармония „Яначек” – Чехия, Ченстоховска филхармония – Полша, Симфоничен оркестър – Бари, Националния оркестър (СОДРЕ) и националния хор на Уругвай, оркестър “Магна Греча” – Италия, Днепропетровската филхармония, Симфоничен оркестър Юкатан, Мексико, Симфоничен оркестър – Солун и много други. През 2014 г. диригентът изнесе два концерта от програмата на фестивала „Европейски дни на културата“ във Франкфурт (Германия).
Наред с диригентската си дейност Григор Паликаров композира, концертира като пианист и преподава. Някои от творбите му са изпълнявани на редица фестивали и са записвани нееднократно. Двукратен носител е на престижната награда „Кристална лира” на СБМТД – 2001 и 2012 г., както и на наградата „Златно перо”.
В рамките на два мандата е бил председател на “Менса” – България, клон на световната организация на хора с висок коефициент на интелигентност.
.