Максим Ешкенази

Определян като изгряваща звезда сред съвременното поколение млади диригенти, Максим Ешкенази е описван още като „енергичен и интелигентен” музикант, който дирижира с „пълна увереност и проницателност”. Вестник „Лос Анжелис Таймс” го нарича „харизматичен и вълнуващ”.
От юли 2008 г. Максим Ешкенази е втори диригент на Оркестър Pacific Symphony в САЩ. Сред предишните му ангажименти като диригент са тези на музикален директор на младежкия оркестър „Бейкърсфилд” и на асистент-диригент на Оркестъра на Colburn School в Лос Анжелис. Преди това Ешкенази е бил музикален директор на Младежкия симфоничен оркестър на Пасадена, както и на Камерния оркестър „Музика на промяната”, а също така и втори диригент на Американския младежки симфоничен оркестър, както и на Камерен оркестър „Херберт Ципер”.
Ешкенази е чест гост-диригент на най-големите оркестри в България, включително Софийската филхармония, Оркестъра на Класик ФМ радио, Плевенската филхармония, Бургаската филхармония и др. Отдаден на популяризирането на новата музика, той участва редовно в изпълнения на музиката на съвременни композитори. През април 2007 г. в София, по случай националния празник на Израел, Ешкенази дирижира Оркестъра на Класик ФМ радио със солист – прочутия цигулар Шломо Минц. През август 2009 г. диригентът прави своя дебют на Фестивала Woodstock Mozart в щата Илинойс, САЩ. Един от ключовите му концерти бе този с виртуозния цигулар Пинкас Цукерман и Оркестъра на Класик ФМ радио, който предизвика широк отзвук и бе излъчен по Българската национална телевизия.
В Colburn School, Лос Анжелис, Ешкенази е музикален директор и диригент на Колбърнския камерен оркестър и на Колбърнския симфоничен оркестър. Музиканти от Колбърнския оркестър под негово диригентство гостуваха в България през септември 2010 г. Други негови забележителни изяви от последните години са концерта с американската цигуларка Мидори и Оркeстъра на Класик ФМ радио в цикъла „Музиката на Америка“ (май 2011 г.), концерта със световноизвестия цигулар Джошуа Бел и Орекстъра на Класик ФМ радио, отново в цикъла “Музиката на Америка” (февруари 2013), създаването на фестивала и образователната програма „Фортисимо“ (2010 г.), гостуването му в „Европейски музикален фестивал“ с Младежки оркестър Pacific Symphony в София, Пловдив и Варна (юни 2011 г.) и др.
Ешкенази започва да учи цигулка на петгодишна възраст при своя баща. Завършва НМА в София и заминава да специализира цигулка и оркестрово дирижиране в Университета на Южна Калифорния, САЩ. Възпитаник на няколко диригентски школи и симпозиуми, включително школата на Пиер Монтьо в Мейн, Ешкенази е удостоен с аспирантура по дирижиране в новосъздадената Американска академия по дирижиране към Музикалния фестивал в Аспен през лятото на 2000 година.
Максим Ешкенази е запален спортист и лицензиран пилот. Понастоящем живее в Южна Калифорния.