Асен Танчев, пиано

Роден през 1992 година, Асен Танчев започва да се занимава с музика в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София.
От 2009 г. Асен Танчев е студент в Университета за музика, театър и медии в Хановер (Германия), в класа по пиано на проф. Арие Варди.
Асен Танчев има над 15 отличия от национални и международни конкурси, между които първа награда и специалната награда на фонд “Нови имена” от Международния конкурс за млади пианисти “Чайковски” в Москва, голямата награда и специалната награда на фондация “Люба Енчева” за млад пианист-виртуоз от Международния конкурс “Млади виртуози” в София, трета награда от Международния конкурс “Принцеса Лала Мерием” в Рабат, Мароко и Стипендия в категорията Дуо цигулка и пиано на 39-то издание на Германския музикален конкурс в Щутгарт. През 2012-та година той печели стипендия на най-реномираната студентска фондация в Германия, а именно “Студентска фондация на немския народ”, ставайки първият студент-пианист с чуждо гражданство, печелещ тази престижна стипендия.
През годините Асен Танчев е имал възможност да работи с международно признати артисти като Паул Бадура-Шкода, Михаил Воскресенски, Пьотр Палечни, Петер Бук, Ейнар Стийн – Ньоклеберг, Бернд Готцке, Карл – Хайнц Камерлинг, Павел Гилилов, Борис Берман, Уилям Гранд Нейбър, Дмитри Башкиров и др.
Асен е изнасял солови рецитали, както и концерти с оркестри в България, Италия, Германия, Полша, Холандия, Португалия, Испания, Македония, Словения, Белгия, Австрия, Русия и Съединените щати.
Младият пианист е свирил в престижни концертни зали като Голямата зала на Московската консерватория и Sala де Cámara на Мадридската филхармония и е участвал във фестивала Oberstdorfer Musiksommer, Германия, Лятна музикална академия на Моцартеум в Залцбург, фестивала “Владимир Спиваков” в Москва, Международния фестивал за камерна музика “Musica Mundi” в Белгия и т.н.