Стартира третото издание на Националния конкурс за млади инструменталисти „Кантус Фирмус“

 7 септември 2023, София

            На 9 септември 2023, събота, в София започват прослушванията за I-ви тур на Националния конкурс „Кантус Фирмус“, който тази година се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и в партньорство с радио „Класик А“. За трета поредна година състезанието събира талантливи младежи – изпълнители на класическа музика от цялата страна, които ще премерят сили за призовите места. Заявка за участие са подали над 50 кандидати на възраст от 9 до 22 години от средните музикални училища в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и от Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров“. Тази година те ще се състезават в две категории – пиано и струнни инструменти, като всяка от тях има по три възрастови групи. Най-голяма ще бъде конкуренцията при струнните инструменти във втора възрастова група от 13 до 16 години, където броят на кандидатите е най-голям. Престижно жури от именити български музиканти ще оценява изпълненията на малките артисти. Това са диригентът Росен Гергов, пианистите Пламена Мангова и проф. д-р Борислава Танева, цигуларят Димитър Иванов и виолончелистът доц. д-р Атанас Кръстев, всички те със забележителна сценична кариера и преподавателски опит.

Специфична особеност на Националния конкурс за млади инструменталисти „Кантус Фирмус“ е, че първият тур се осъществява чрез видео и аудио записи, направени от професионален екип на организаторите, като не се допуска повторение на изпълнението или монтаж на записа. Интерпретациите се оценяват дистанционно от журито, а допуснатите до втори тур млади таланти имат възможност да свирят на живо пред оценяващите. Всички записи от двата тура ще бъдат публикувани в YouTube и ще бъдат излъчени в ефира на радио  “Класик А”, основен медиен партньор на конкурса. Предвидени са по три награди в трите възрастови групи на всяка категория, както и специални отличия. Едно от най-привлекателните сред тях е Голямата награда на конкурса – солово участие в концерт с Оркестър „Кантус Фирмус“  през следващия сезон. Носители на този приз за 2022 година станаха ярките дарования Диана Чаушева (цигулка) и Наума Найман (виолончело), които на 16 септември т.г. ще бъдат солисти на Оркестър „Кантус Фирмус“ в зала „България“ в концерт от 23-тото издание на „Европейски музикален фестивал“.   

Този конкурс е на много високо ниво, мога да кажа най-отговорно, че се явяват най-добрите деца – инструменталисти от цяла България и действително тези, които успяват да вземат награда, са изключително способни и си заслужава да бъдат чути на тази възраст. Може би, ако всичко се развива успешно при тях, им пожелаваме след години пак да ги чуем на големите сцени, вече на друг етап от тяхната кариера“,  сподели за радио „Класик А“ Благородна Танева, изтъкнат цигулков педагог от НМУ „Л. Пипков“ в София. 

Резултатите от първи тур на конкурса ще бъдат публикувани на 2 октомври 2023, а вторият тур ще се състои на 15 октомври в залата на Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров“ в София.

            Актуална информация за протичането на конкурса може да се намери на:  https://cantusfirmusbg.com/.

https://www.facebook.com/Cantusfirmus.Bulgaria?fref=ts

https://www.youtube.com/@CantusFirmusBG2007