Ричард Клайдерман пристига днес в България

Пианистът ще изнесе концерт заедно с Оркестъра на Класик ФМ радио на 5 април в НДК

03.04.2013 Днес в България пристига прочутият френски пианист Ричард Клайдерман, който ще изнесе концерт на 5 април в зала 1 на НДК. Събитието е част от програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2013, организиран от „Кантус Фирмус“ с подкрепата на Столичната община и Министерството на културата на Р. България. Това е четвъртото гостуване у нас на Ричард Клайдерман, наречен от Нанси Рейгън „Принцът на романса“. Той ще излезе на сцената с талантливите музиканти от Оркестъра на Класик ФМ радио.
Клайдерман е на сцената вече над 35 години, като продължава да концертира изключително активно. Той е изнесъл над 2 100 концерта, продал е над 85 милиона албума, от които 267 златни и 70 платинени албума. През цялата си кариера той е свирил на над 4 000 различни пиана пред общо 6 милиона зрители и е раздал над 70 000 автографа. Знаменитият пианист е получил над 50 000 букета с цветя от своите почитатели и над 3 000 рози. Пътувал е на повече от 5 000 различни самолета, с над 30 000 различни автомобила. За цялата си концертна дейност е изминал над 3 милиона километра, което се равнява на 70 пъти обиколката на земното кълбо. Ричард Клайдерман прекарва общо 20 години от живота си на сцената.
Противно на очакванията, Клайдерман е изключително скромен артист. Той приема кариерата си сериозно и не поставя странни или трудно изпълними изисквания пред организаторите на своите концерти. Най-важното от неговите желания, е високото качество на рояла, на който ще свири на сцената. Той задължително трябва да е голям, концертен инструмент, за предпочитане Yamaha или Steinway. По отношение на храната, Клайдерман не проявява капризи, предпочита да хапва пилешко, салати и плодове, а за деня на концерта, държи на минералната вода Evian или Vitel.
При някои от най-емоционалните си изпълнения на сцената, Клайдерман има практиката да подарява на публиката от оркестрината нотите, от които е свирил по време на концерта, подписани с автограф. Във фоайето на зала 1 на НДК през антракта на концерта, ще се продава най-новият албум на звездата „Romantique“, издаден през м. Февруари и записан с български оркестър.
През 2013 чаровният пианист ще навърши 60 години, но в мислите си се чувства все още млад и се радва на възможността да изнася концерти по целия свят. „Моето вдъхновение са пътуванията, хората, с които се срещам по цял свят, те ми дават енергия да продължавам. Ако съм в състояние да давам концерти още поне десетина години, ще съм много щастлив. Много е просто! Успявам да запазя романтичния си дух, защото обичам тази музика!“, заяви Клайдерман в специално интервю за Класик ФМ радио.
В концерта на Ричард Клайдерман ще участва и един от най-добрите френски перкусионисти – Даниел Чамполини, който работи заедно с него през последните години. Чамполини е бил солист на оркестър “Интерконтемпорен”, където е работил с големия френски композитор и диригент Пиер Булез. Изпълненията на Чамполини ще внесат в концерта допълнителна екзотичност, заради използването на уникалния ударен инструмент Hang, изобретен през 2000 година, на който Чамполини ще свири.
Билетите за концерта на Ричард Клайдерман се продават на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, на билетната каса на НДК и онлайн на TICKETSBG.COM