Мила Георгиева свири в юбилейния концерт на проф. Емил Янев

5 април 2013г., София
Днес е едно от най-важните събития в програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2013 – концертът на световноизвестния френски пианист Ричард Клайдерман. Следващото събитие от фестивала е на 10 април  –  юбилеен концерт на известния български диригент проф. Емил Янев, който наскоро навърши 80 години. Неговата музикална кариера е свързана с оркестрите на Националното музикално училище „Л. Пипков“, Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, с Плевенската филхармония и „Колегиум Музикум“ Банкя. Проф. Янев е и дългогодишен преподавател по хорово и оркестрово дирижиране в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. В своята работа с младежки и професионални оркестри проф. Янев е автор на редица аранжименти на класически творби, някои от които ще бъдат представени на юбилейния концерт. В него ще участва Младежка филхармония „София“ към НМУ „Л. Пипков“ с диригент Деян Павлов. Концертът на 10 април е в столичната зала „България“ от 19:30 и е част от серията „Концертмайсторите“, която се организира с подкрепата на Столична програма “Култура”.
Събитието ще събере на една сцена няколко ярки български музиканти, свързани с творческия път на проф. Янев. Сред солистите изпъква името на цигуларката Мила Георгиева, чиито първи изяви на сцената като дете, са били подкрепени от диригента. На юбилейния концерт на проф. Янев Мила ще изпълни две от „Годишните времена“ на А. Вивалди, които ще дирижира сама, както и ще представи премиера на нова българска творба, написана специално за нея – Концерт за цигулка, струнни, ударни и тастови от Георги Арнаудов.
В концерта ще участва също сопраното Цветана Бандаловска, която ще пее музика от С. Рахманинов и Л. Делиб заедно с Хор „Христина Морфова“ и Детско-юношеска хорова студия „Български славей“. Солист ще бъде и Ясен Теодосиев, един от най-добрите български валдхорнисти, който ще изпълни пиеса специално аранжирана за валдхорна и оркестър от проф. Янев.
„Европейски музикален фестивал“ 2013 е част от културния календар на Столичната община и се провежда под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София.
Билети за концертите от Европейския музикален фестивал могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.