Дебют на цигуларя Елин Колев в София

Следващото събитие от Европейския музикален фестивал е дебютът в София на 16-годишния цигулар от български произход Елин Колев, очакван с нетърпение от столичната публика. Концертът е утре, 14 май от 19:30 ч. в зала „България“ и е от част от серията „Концертмайсторите“ на Оркестъра на Класик ФМ радио, финансирана от Столична програма “Култура” на Столична община. Диригент на концерта е Григор Паликаров.
На първия си голям концерт в столицата Елин Колев ще изпълни третия цигулков концерт на Волфганг Амадеус Моцарт. В програмата са включени още две произведения от Моцарт, които ще изпълни Оркестъра на Класик ФМ радио – Адажио и фуга в до минор и Симфония №29.
Елин Колев роден през 1996 г. и е израснал в Германия, където работят неговите родители – музиканти. Той прави своя дебют с оркестър пред 5000 зрители едва на 8 години. На 10 г. е приет в Университета за музика и театър в Лайпциг “Феликс Менделсон-Бартолди”. През 2010 г. Елин продължава обучението си при проф. Йозеф Рисин в Университета по музика в Карлсруе. През пролетта на 2009 г. осъществява първото си турне в Америка. Едва 12 годишен дебютира в прочутата зала “Карнеги Хол” в Ню Йорк.
През 2010 г. Елин печели кастинга за главната роля във филма “Wunderkinder” на режисьора Маркус О. Розенмюлер. Той записва и всички пиеси за цигулка към саундтрака на филма. През 2011 г. участва в Американо-израелска документална продукция за създаването на Израелската филхармония. Режисьор на филма е номинираният за “Оскар” Джош Аронсън.
Елин Колев печели първа награда на Международния конкурс за цигулари “Йожен Изаи” в Австрия, награда за най-добър млад музикант и приза “Пабло Сарасате” в Италия, приза “Млад талант на Европа” за 2010 г. от Европейската фондация за култура в Германия.
Свирил е с оркестри в Саксония, Бранденбург, Тюрингия, Баден-Вюртенберг. Елин свири на два новогодишни концерта в Баден-Баден, Шветцинген и в голямата зала с 1900 места на Фестшпилхаус. През 2012 година дебютира и в Гевандхаус, Лайпциг с MDR радио-оркестър под диригентството на Юн Меркл.
„Европейски музикален фестивал“ 2013 е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2013 г. и се провежда под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата 2019 г.
Билети за концерта на Елин Колев могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.