„Концертмайсторите“ за 11-ти път

29 август 2013 г., София

Музикална агенция „Кантус Фирмус“ представя програмата на „Концертмайсторите“, сезон 2013-2014. Това ще бъде единадесетото издание на цикъла, с който започна и се разви кариерата на Оркестъра на Класик ФМ радио. Програмата за новия сезон съдържа 3 концерта, които ще се проведат в столичната зала „България“ в периода ноември 2013 – април 2014. Цикълът получава частична подкрепа от Министерството на културата на Р. България.
„Концертмайсторите“ започват на 15 ноември с юбилеен концерт на легендарния наш композитор Борис Карадимчев. Едва ли има човек в България, който да не се вълнува от неостаряващите мелодии на „Хора и улици“ и „Бяла тишина“. Тези песни и още хитове ще бъдат изпълнени от цяла плеада от звезди на българската поп-музика, актьори и класически музиканти, които ще направят своя реверанс към юбиляра. От класическите музиканти ще се изявят Ангел Станков и Георги Черкин.
„Концертмайстор“ този сезон ще бъде и Светлин Русев, когото публиката ще чуе с брилянтния Втори концерт за цигулка от Николо Паганини известен като „Кампанела“. Концертът на 1 април ще бъде дирижиран от Григор Паликаров.
Един от любимите „концертмайстори“ на оркестъра и на публиката – Веско Пантелеев – Ешкенази също е част от програмата на цикъла през този сезон. Той ще изпълни Испанска симфония от Едуард Лало под диригентството на Лучано Ди Мартино. Чаровният музикант ще представи в своя концерт и една млада талантлива цигуларка – Слава Атанасова, ученичка от 11 клас на Националното музикално училище „Л. Пипков“ в София, която спечели наградата на „Кантус Фирмус“ от конкурса „Млади виртуози“.
„Концертмайсторите“ се провежда от 2002 година. През годините в него са участвали водещи световни звезди на класическата музика: Найджъл Кенеди, Пинкас Цукерман, Максим Венгеров, Шломо Минц, Ричард Клайдерман, Пепе Ромеро и др. След едногодишно прекъсване през 2011 г., цикълът бе възобновен благодарение на подкрепата на Столичната програма „Култура“. Именно в „Концертмайсторите“ през м. май т.г., с огромен успех дебютира и 16-годишният цигулар от български произход Елин Колев.
Абонаментни карти за цикъла „Концертмайсторите“ ще се продават на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ от 2 септември 2013 (понеделник). Цените на абонаментните карти са от 27 лв. до 96 лв. Работно време на касата: понеделник – петък – 9:30-13:30; 15:00-19:00 ч. Продажба online на: www.ticketsbg.com