Обявени са резултатите от I-ви тур на Националния конкурс за млади инструменталисти „Кантус Фирмус“

 2 октомври 2023, София

            Днес в ефира на радио „Класик А“ бяха обявени резултатите след първия тур на    Националния конкурс за млади инструменталисти „Кантус Фирмус“, организиран с  финансовата подкрепа на Министерството на културата. Компетентното жури в състав Росен Гергов (диригент), Пламена Мангова (пиано), проф. д-р Борислава Танева (пиано), Димитър Иванов (цигулка) и доц. д-р Атанас Кръстев (виолончело) оцени изпълненията на младите таланти чрез направените аудио и видео записи на всички участници. 30 от тях ще продължат участието си във втория етап от състезанието. Това са изпълнители на цигулка, виолончело, пиано и камерни ансамбли от средните музикални училища в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе, както и възпитаници на Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров“ в София. Пълният списък на класираните за втори тур е публикуван тук.

Радостен съм, че има интерес към класическата музика в България. Чух някои много впечатляващи млади музиканти, направо колеги, мога да кажа, с които със сигурност в бъдеще ще работим заедно“, сподели в ефира на радио „Класик А“ диригентът Росен Гергов, член на журито на конкурса. „Харесва ми, че има стремеж децата да се усъвършенстват и всички имат явна любов към музиката, което е най-важно“, допълни още той. 

Вторият тур на конкурса ще се състои на 15 октомври в Концертната зала на НМА „Проф. П. Владигеров“ в София, когато инструменталистите ще се явяват на живо пред журито, за да премерят сили в надпреварата за наградите. Предвидени са по три отличия във всяка от трите възрастови групи на категориите Пиано и Струнни инструменти, както и една награда за категория Камерни ансамбли – концерт в „Европейския музикален фестивал“ 2024. Специалните награди тази година са повече, отколкото в предишните издания. Освен Голямата награда на конкурса – солово участие в концерт с Оркестър „Кантус Фирмус“, която винаги досега е била много привлекателна за младите музиканти, за първи път ще бъде връчено и отличие на изтъкнатия лютиер Владимир Тилев – майсторска цигулка, изработена от него, с която участникът в конкурса ще може да свири за срок от 1 година. Предвидени са също поощрителни награди – участия в майсторски класове на Пламена Мангова, проф. д-р Борислава Танева, Димитър Иванов и доц. д-р Атанас Кръстев, ансамблово участие в състава на Оркестър „Кантус Фирмус“. Специалната награда на публиката тази година ще бъде определена от аудиторията на единственото в България ефирно радио за класическа музика – радио „Класик А“. Информация за гласуването ще бъде оповестена допълнително.

Заключителният концерт на участниците в конкурса ще се състои на 15 октомври 2023 от 19:00 ч. в Концертната зала на НМА „Проф. П. Владигеров“.

Дайте всичко от себе си с цялата страст и любов към музиката, на която сте способни!“ е съветът на диригента Росен Гергов към всички, които продължават участието си.

Националният конкурс за млади инструменталисти „Кантус Фирмус“ се провежда за  трета поредна година. Участниците тази година са над 50, на възраст от 9 до 22 години. Най-голяма е конкуренцията във втората възрастова група от 13 до 16 години. Аудио записите от първия тур вече бяха излъчени в ефира на радио „Класик А“ и бяха публикувани в YouTube канала на „Кантус Фирмус“.

            Актуална информация за протичането на конкурса може да се намери на:  https://cantusfirmusbg.com/.

https://www.facebook.com/Cantusfirmus.Bulgaria?fref=ts

https://www.youtube.com/@CantusFirmusBG2007